Open brief aan Geert Lambert, de voorzitter met spirit maar zonder laptop

Beste Geert,

Ik blijf de spirit bewonderen waarmee Spirit campagne blijft voeren …

‘Bill open your gates’ was de slogan waarmee uw partij in 2004 stemmen probeerde aan te trekken door te suggereren dat het onderwijs de cash cow van Microsoft was en dat gratis open source software een veel betere oplossing was. Het heeft me destijds zweet en tranen gekost (en kilometers van Antwerpen naar Oostende en Hasselt) om uw SP.A coalitiepartner te overtuigen Spirit ter orde te roepen en op een andere manier campagne te voeren voor het open source idee. Het probleem was immers niet de campagne voor het concurrerende open source model maar wel het feit dat ik het onverantwoord vond dat politieke partijen, van om het even welke strekking, stemmen trachten te halen door op een populistische manier misbruik te maken van bedrijven of hun leiders. Achteraf hebben we nog leuke discussies gehad op het Spirit hoofdkwartier over de merites van het commerciële software model vs. het open source alternatief wat resulteerde in wederzijds begrip. Commerciële software kan misschien wel eens te duur zijn in de aanschaf maar open source software is zeker niet gratis in het gebruik. Daarnaast herinner ik me ook dat u destijds zelf al uitvoerig gebruik maakte van ICT voor de dagelijkse job. Terwijl de meeste politici in 2004 nog niet aan een PC toe waren liep u rond met de meest gesofisticeerde tablet PC en bijbehorende Microsoft software waarmee U de stelling bevestigde dat in 2004 (sic) de innovatie kwam van Microsoft en niet van de open source gemeenschap.

We zijn intussen enkele jaren verder en ik stel verheugd vast dat Spirit de toon blijft zetten in de nieuwe e-society. De Spirit website is weliswaar ontwikkeld in open source technologie maar laat de webstekken van de andere partijen ver achter zich en is een schoolvoorbeeld van eenvoud en toegankelijkheid. Ook op Second Life neemt Spirit de leiding want geen enkele andere Belgische partij heeft een clubhuis op deze unieke ontmoetingsplaats. Daarnaast blijft Spirit met spirit campagne voeren; de manier waarop het congres van dit weekend in Mechelen werd aangekondigd sprak tot de verbeelding. De diefstal voor het station van Gent sprak blijkbaar tot de verbeelding van de verkeerde mensen want donderdag laatstleden werd ook u in Brussel beroofd van uw o zo dierbare en onmisbare laptop. En, wee o wee, ook Geert had geen backup van zijn schijf en daarmee verdwenen niet alleen de meest vurige pleidooien voor open source maar vooral de slotspeech van het congres in een diep zwart gat. ‘Geert opened his gates’ hoorde ik Bill al gniffelen in Redmond.

Wel Geert, ik heb met u te doen want het kan niet zijn dat het verlies van een laptop de volledige werking van een partijbestuur en –congres in de war stuurt. Maar gelukkig zijn er oplossingen, en ze komen zelfs uit het eigen land. Met de Nomadisk software van Aventiv uit Gent beschikt u niet alleen over een on-line backup maar kan u ook met andere medewerkers samenwerken op dezelfde documenten. Bij verlies van PC kan er nog steeds –via het internet- verder gewerkt worden op de on-line backup maar u kan ook verder werken op de PC van een collega van het partijbestuur omdat ook deze over de gegevens beschikt. Niemand anders heeft deze mogelijkheid omdat de gegevens volledig versleuteld zijn. Noch de speech noch de open source pleidooien kunnen dus in verkeerde handen vallen.

In Gent hebben ze ook de juiste spirit en klinkt het ‘Aventiv opens his gates’ door de Nomadisk licentie gratis ter beschikking te stellen op de laptops van alle leden van het partijbestuur. Het kan immers niet zijn dat de werking van om het even welke vereniging stilvalt door het feit dat de voorzitter, hoe zwaarwichtig ook, zijn laptop laat ontvreemden. Daarom deze open brief, want bij gebrek aan laptop en email, weet men bij Aventiv niet hoe u te bereiken. Wij rekenen op uw reactie zodanig dat we snel tot installatie kunnen overgaan.

Bruno Segers

Maar mét laptop én Nomadisk software tussen Gent en Brussel

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s