Steve, kom terug naar Brussel alsjeblief ! (Data News dd. 11/05)

Mijn vijfde maandelijkse column zoals vandaag verschenen in Data News.

Volgens een aantal politici verkeert de senaat al jaren in staat van ontbinding maar feit is dat sinds verleden week het volledige parlement ontbonden is. In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen houdt de regering zich alleen nog bezig met de lopende zaken. Dit komt erop neer dat zo goed als alle politici het land rondlopen voor allerlei zaken zoals verkiezingscongressen en andere stemmentrekkende activiteiten binnen de schut(oeps…)kieskring. Niet veel politici dus aanwezig op de presentatie van de Data News ICT Guide 2007. Nogal logisch want registreren kon alleen via www.datanews.be/live en daarin is niet iedereen even onderlegd. Ze hebben alle burgermanifesten van Verhofstadt gelezen maar de jaarlijkse ICT Guide behoort spijtig genoeg nog niet tot de verplichte lectuur. Ook het feit dat België gezakt is in de hitparade van de ‘e-ready’ landen is hen waarschijnlijk ontgaan. Ons land is nu hekkensluiter in de top tien van West-Europese landen die het meest klaar zijn voor ICT, volgens The Economist Intelligence Unit (EIU). Sinds 2000 publiceert de EIU jaarlijks de zogenaamde e-readiness-ranglijst. E-readiness is een maatstaf voor de e-business-omgeving van een land; een collectie factoren die aangeven hoe ontvankelijk een markt is voor internetgebaseerde mogelijkheden. Al Gore was in het land en de maand april was te droog, dus is het al een uitgemaakte zaak dat dit schaamlapje op de Europese landkaart in de volgende federale regering een Minister van Klimaat zal hebben. Maar een Minister van ICT, iemand die zich meer dan fulltime gaat bezighouden met de informatisering van de staat en de informatisering van de samenleving, en waarvoor al jaren gepleit wordt behoort nog steeds niet tot de mogelijkheden. Begrijpelijk want voor politici oogt ICT complex maar dat is het zeker niet. Bewijs daarvan werd onlangs geleverd in Bergen; wij hebben glasfiber, wij hebben water en oeps … daar strikte Elio plots Google voor hun grootste Europese datacenter. Daarom mijn pleidooi voor Steve Stunt als de eerste federale Minister van ICT. Zo iemand hebben wij nodig op die post. Want Steve heeft immers de unieke gave om zaken eenvoudig voor te stellen en daardoor niet alleen de burger te plezieren maar ook het land ver buiten de landsgrenzen in de kijker te plaatsen. Bart Berenmuts wilde ooit voor 831 miljoen euro de Olympische spelen naar Vlaanderen halen maar journalist Luc Blyaert becijferde enkele weken geleden dat we gans België kunnen bedekken met wifi-hotspots voor minder dan 63 miljoen euro, de totale ontwikkelkost van de website www.belgium.be. En dan heeft Steve als federale Minister van ICT maar in te koppen; gratis draadloos internet voor iedereen ! Op enkele maanden halen we onze achterstand immers in, de digitale kloof verdwijnt als een Al Gore gletsjer voor de zon want iedereen kan met PC of PDA aan de slag en met een VOIP-foon kan je zelfs overal in België gratis bellen. Met één uniek paswoord via de eID kaart. I-Belgium is geboren, leveranciers zoals Microsoft, Google, Cisco, Nokia komen hun volgende generaties toepassingen uittesten in het kleine landje rondom Brussel en regeringsleiders van andere landen willen dit wireless wonder ter plaatse komen bekijken. Steve staat vertrekkensklaar in Hasselt maar de lobbyisten van BT (Belgacom en Telenet) blokkeren de gouverneurswoning om te beletten dat Steve –na een kleine stunt met gratis vervoer in Hasselt- alles gaat overdoen met gratis draadloos internet vanuit Brussel. Voor BT is gratis immers geen herverdelingsmechanisme …

Bruno Segers

Vrijbuiter en bloggende BOA (Bestuurder, Ondernemer, Adviseur)

PS ICT gaat over bits, over nullen en enen, daarom lanceer ik alvast met deze zwart-wit foto de campagne van Steve

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s