Gent krijgt een Digitale Boekentoren dankzij Google

Enkele maanden geleden vond er in Vlaanderen een zwaar gevecht plaats. Inwoners van verschillende steden en gemeenten gingen in een harde concurrentie met elkaar. Deze keer niet over de beste zanger of de mooiste meid (want daar hebben we al Idool 2007 en Miss Belgium voor) maar wel voor het mooiste monument dat voor restauratie in aanmerking kwam. De monumentenstrijd was geboren. Tot grote verbazing van iedereen kwam niet de Pfaff villa in Brasschaat of Geert’s Boembekemolen als winnaar uit te bus maar wel de Stoomstroopfabriek in Borgloon, voor Cinema Plaza in Duffel en de Gentse Boekentoren. Dat Gentenaars kunnen feesten, dat wisten we al maar dat Gentenaars slechte verliezers zijn, dat is voor mij een nieuw element.  Ze zullen het geweten hebben daar in Haspengouw want de wraak van Gent is zoet geworden. Terwijl de Stoomstroopfabriek in Borgworm in alle eer wordt hersteld wordt de Boekentoren niet alleen gerestaureerd maar bovendien komt er een digitale boekentoren op het wereldwijde web.

Als Antwerpenaar en ex-Microsoft kan ik er natuurlijk niet mee lachen maar als Vlaming en als IBBT bestuurder ben ik meer dan trots dat de Gentse universiteitsbibliotheek als eerste in België en in het Nederlandstalig taalgebied door Google zal gedigitaliseerd worden. De bekende zoekrobot neemt een deel van de collectie van de bibliotheek op in haar Google Book Search. Andere prestigieuze bibliotheken zoals die van de Oxford University, Harvard en Stanford gingen Gent al voor. Bezoekers van de site zullen on-line de volledige boeken die gedigitaliseerd worden, kunnen raadplegen. Er kan ook op woorden gezocht worden in de teksten. Er zullen enkele honderdduizenden boeken, van populaire klassiekers tot zeldzame collecties, worden ingebracht,  maar enkel werken waarop geen copyright rust.

En zo krijgen de Genste studenten binnenkort nog meer tijd om te feesten; ze hoeven zelfs niet meer naar de bib te stappen want via Google komt de bib naar hen. En zo heeft Vlaanderen enkele weken na de bekendmaking van het Google datacenter in Bergen ook een mega-Google project. Bovendien komt een groot deel van het Vlaams cultureel erfgoed voor iedereen beschikbaar. Naast de Gentse studenten zijn Minister Moerman (die destijds de Vlaamse ICT delegatie leidde op de Amerikaanse westkust) en IBBT directeur Wim De Waele (de geestelijke vader en de architect achter de schermen) de grote winnaars. Grote verliezers ? Tja, een tweede keer op rij Microsoft en vooral … alle Nederlanders. Want die hebben we even ‘poepie’ laten ruiken door alle Nederlandse Universiteitsbibliotheken de loef af te steken. Of was de inhoud niet waardevol genoeg ? Deze keer dus geen ‘Oranje boven’ maar wel –met zijn allen- een ‘Vlaanderen boven’ !

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s