Maak eens een wandeling in uw onderneming !

Regelmatig zie ik ondernemers met hun eerste, tweede of derde -al dan niet geblondeerde- vrouw met of zonder hond een wandeling maken op één van onze vele kustdijken. En zij die denken het hardst te knokken tijdens de week paraderen tijdens het weekend graag in Knokke. Maar hoeveel ondernemers zouden op regelmatige basis een wandeling maken in hun bedrijf en tijd maken om hier en daar te stoppen voor een gezellige babbel met één of meerdere medewerkers ? ‘Managing by walking around’ is de term die hiervoor door de duurdere consultants en in de goedkopere management literatuur wordt gebruikt.

Deze middag heb ik mijn eerste ‘wandeling’ gemaakt in het mooie Real Software gebouw in Kontich. Het was weliswaar een snelwandeling want ik wou niet alleen iedereen die aanwezig was even zien maar ik was ook beperkt in de tijd. Met mijn excuses aan alle personeelsleden. Toch ben ik blij dat ik persoonlijk ‘mijn gezicht’ heb laten zien vooraleer ik op maandag weer één van die onpersoonlijke mails verstuur. Bijna overal verbaasde gezichten … Een mail ontvangen is blijkbaar normaler geworden dan een kersverse Chef d’ Orchestre Officiel die overal komt piepen en eenvoudig zegt ‘Hallo, ik ben Bruno. En jij ?

Het was wel de moeite waard. Want niemand krijgt een tweede kans om een eerste indruk te maken. Ik niet, de medewerkers ook niet. Mijn eerste indruk ? Nooit vergeet ik de overal verbaasde en daarna lachende, gelukkige gezichten en een zeer gezellig kleurrijk ingerichte kantoorruimte op de eerste verdieping. Het Real Software gebouw is een mooi architecturaal concept maar de rood en grijze kleuren hebben meer van een Russisch (of Rudy’s …) mausoleum. Er moet dus wat meer kleur in en dat hebben ze op de eerste verdieping zeer goed begrepen. Dat team mag zich binnenkort eens buigen over de rest van het kantoor. Want zij hebben alvast de (kleurrijke) toon gezet.

Grijs staat echter ook voor ervaring. En dat zijn ze hier. Het bedrijf is meer dan 20 jaar oud en er zijn dus aardig wat grijze haren aanwezig. Mijn vriend Wim De Waele, CEO van IBBT en ooit zelf een Real Chief Technology Officer, schreef vandaag in De Tijd over mijn midlifecrisis en dat de ICT sector aan een grote kennisverbranding doet door veel te snel afscheid te nemen van hun ervaren rotten. Terwijl de meesten –zoals Mick Jagger– nog steeds jong van geest zijn. Weer één van de vele sterktes van Real Software … Met veel ervaren medewerkers die ideaal geplaatst zijn om de dynamiek en energie van jongeren in de juiste richting te leiden. Iedereen kent de grap van vader en zoon stier die boven op de helling staan te kijken naar een weide vol prachtige koeien. ‘Ik storm erop af’, zegt zoon stier, ‘en pak die met haar zwarte vlekjes’. ‘Neen’, zegt vader stier, ‘we stappen er rustig op af en pakken ze allemaal, één voor één’. Als dat geen strategie voor groei is.

Want alleen een bedrijf als Real Software heeft die unieke combinatie van ouderen met ervaring en oog voor kwaliteit, naast jongeren met energie en oog voor kwantiteit. Een korte maar leerrijke wandeling !

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s