Over pintenpakkers, poenpakkers en postenpakkers …

Iedereen weet wat pintenpakkers zijn, zoals bvb. onze vrienden waarmee we tijdens het voetbalseizoen wekelijks de eindscore vieren aan de toog van één of andere kantine. Iedereen weet wat poenpakkers zijn, zoals bvb. een aantal van mijn voormalige verkoopscollega’s die om het even wat aan de klant (indien nodig hun schoonmoeder) zouden verkopen om zo snel mogelijk de commissie te kunnen opstrijken. Maar weet iemand wat postenpakkers zijn ?

Welke postenpakkers vind je in vele VZWs en vooral in een speciaal soort VZW; de PPS. De afkorting PPS staat immers voor Posten Pakkers Syndicaat maar wordt in de volksmond ook wel eens publiek private samenwerking genoemd.

PPS is een samenwerkingsverband waarbij overheid en bedrijfsleven, met behoud van eigen identiteit en verantwoordelijkheid, gezamenlijk een project realiseren op basis van een heldere taak- en risicoverdeling. Het doel van PPS is het realiseren van meerwaarde: een kwalitatief beter eindproduct voor hetzelfde geld, of dezelfde kwaliteit voor minder geld. Dit ligt binnen bereik als overheid en bedrijfsleven ieder datgene doen waar ze het best in zijn; er ontstaat zo een win-win situatie. Niet voor niets slaan overheid en bedrijfsleven steeds vaker de handen ineen om grote publieke investeringsprojecten op efficiënte wijze te realiseren.”

Ikzelf ben direct en indirect betrokken bij verschillende van dit soort organisaties en heb eindelijk vastgesteld wat het verschil is tussen de werking van de Raad van Bestuur van een NV en van een PPS. In een PPS worden de bestuurders (of degenen die de bestuurders aanduiden) actief wanneer het mandaat moet vernieuwd worden terwijl in een NV de bestuurders actief zijn tijdens hun mandaat. Maar ja, in de definitie van PPS staat ‘met behoud van eigen identiteit’ en ‘iedereen doet datgene waar ze het best in zijn’. Beste vrienden, geloof me, dit land is meer verzuild dan ooit en vele benoemingen zijn nog steeds op basis van kleur en niet op basis van kompetentie. We hebben dus nog veel klokkenluiders nodig.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s