Onze Nomadisk boerderij (serverfarm oeps) is verhuisd

IBM was –en is nog steeds- dé leverancier bij uitstek van mainframes, de grote computers die destijds door ‘the happy few’ klanten aangeschaft werden en die vandaag bij ‘the (un)happy few’ klanten nog steeds in gebruik zijn. Achteraf kwamen de minisystemen en vandaag praten we over de ‘servers’. Marktanalisten schuiven doorgaans HP, IBM en Dell naar voren als de grootste serverproducenten maar er is iets nieuws aan de gang. Terwijl HP, IBM en Dell servers produceren voor verkoop aan derden produceert Google servers om de eigen gigantische serverbehoefte in te vullen. Binnenkort prijkt Google bovenaan de lijst van serverleveranciers terwijl deze systemen niet door externe klanten maar door Google zelf worden afgenomen. En zo zorgt ‘software als een service’ ervoor dat de eindgebruiker geen dure servers meer nodig heeft. Die verwerkings- en opslagcapaciteit vindt men wel ergens op het wereldwijde web.

De eerste klanten van Nomadisk weten al te goed wat ik bedoel. Zij wisselen via de eenvoudige Nomadisk software immers gegevens uit zonder enige serverinfrastructuur. Geen dure aanschaf en geen complexe en tijdrovende administratie. Zij werken in groep maar ieder vanop de eigen goedkope  PC. Hun gemeenschappelijke gegevens staan ‘ergens’ op het wereldwijde web en Nomadisk zorgt ervoor dat ze er steeds toegang toe hebben. Vannacht hebben we zelfs de Nomadisk serverfarm (een ……boerderij maar hoe vertaal je zoiets in correct Nederlands ?) verplaatst van een eerste naar een tweede datacenter. Niemand merkte iets van deze Nomadisk datacenter dance zoals boer-en-verhuizer-van-dienst Stijn het in zijn blog noemde. De cruciale gegevens van al onze klanten zijn dus verhuisd van een eerste locatie naar een tweede locatie en niemand heeft het gemerkt. Iedereen bleef operationeel en niemand werd op kosten gejaagd.

En zo moet de toekomst worden voor de ICT-sector. Simpele, gebruiksvriendelijke en goedkope toepassingen die altijd (blijven) werken. Ik moest eraan denken toen ik deze ochtend in Vacature (p. 27 en 28) een interview las met Peter Hinssen die stelde dat de meeste IT’ers zelf niet meer wijs geraken uit hun termen omdat onverstaanbaarheid ingebakken zit in de it-cultuur. Al jaren maken we het niet alleen duur maar ook complex en onverstaanbaar voor onze klanten. “Had IBM tien jaar geleden sushi moeten verkopen, dan zouden ze het gehad hebben over rauwe dooie vis om te kauwen”, is een uitspraak die het prachtig samenvat. Ik hoop dus dat Nomadisk sushi wordt en geen rauwe dooie vis om te kauwen. De website ziet er alvast simpel uit en de software is simpel om te installeren, simpel om te gebruiken en simpel om te testen. Just do it now, je hebt geen dure server nodig maar je kan toch samenwerken met collega’s, vrienden en familie. Wat heeft elk individu nodig ? Een PC, een internetconnectie en … Nomadisk natuurlijk.

Naast bier en chocolade hebben we nu ook eindelijk goed smakende software van eigen bodem. Men teste het en men zegge het voort. Weg met die dure servers. En voor de taalpuriteinen onder ons … zodra er een correcte vertaling voor het Engelse woord server bestaat brengen wij ook een Nederlandstalige versie van onze software uit !

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s