Wittebroodsweken

Tijdens mijn professionele loopbaan heb ik verschillende M&A ervaringen opgedaan. M&A staat voor Mergers & Acquisitions, Fusies & Overnames. 2 staken er met kop en schouder bovenuit; de overname van het softwarebedrijf Lotus door computergigant IBM in 1995 en de overname van het Europese softwarebedrijf Navision door het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft in 2002 . In het eerste scenario werd ik overgenomen, in het tweede scenario was ik de overnemer. Er waren gelijkenissen en verschillen zodat ik me afvraag waar we binnen 5 jaar zullen staan met de overname van Axias door Real.

Lotus is intussen –naast Tivoli, Rational, Websphere, … – één van de vele IBM softwaremerken geworden. Maar van het Lotus managementteam en de Lotus topmedewerkers heeft zo goed als niemand de carrière kunnen verder zetten binnen IBM. Zo kon ik bvb. aan de lijve ondervinden hoe het Europese Lotus managementteam systematisch werd opzij geschoven en Lotus managers binnen IBM niet in aanmerking kwamen voor nieuwe én volwaardige stappen in hun loopbaan. De software en het merk Lotus overleefden de overname, de producten worden verder ontwikkeld door IBM medewerkers met een minimum aan voormalige Lotus medewerkers. Het voormalige Lotus hoofdkwartier in Cambridge is intussen volledig opgegaan in het fameuze IBM Watson Research Center en niets doet nog herinneren aan het feit dat daar ooit een PC-software pionier huisde.

Het Navision hoofdkwartier in Denemarken is vandaag uitgegroeid tot de grootste ontwikkelafdeling van Microsoft buiten Amerika en is het zenuwcentrum geworden van alle softwareontwikkelingen voor de KMO-markt. De merknaam is Microsoft Dynamics geworden. De oorspronkelijke producten, Navision en Axapta, zijn samen met het nieuwe CRM product allemaal subbrands geworden van de Microsoft Dynamics familie. Ook bij Navision zijn er aardig wat medewerkers verdwenen maar een groot aantal onder hen werkt nu samen met nieuwe Microsoft collega’s aan de ontwikkeling en de commercialisering van een heel nieuw gamma van softwareprodukten voor KMOs. Zij zijn de trekkers geworden van een nieuwe dynamiek binnen Microsoft naar de KMO markt.

We zijn nu in de wittebroodsweken met Real en Axias, samen in een ‘best-of-both-worlds’ benadering op zoek naar het antwoord op vele vragen. Hoe zorgen we ervoor dat we het entrepreneurship van Axias behouden ? Hoe zorgen we ervoor dat we de bestaande ‘backoffice’ processen van Real optimaal benutten ? Hoe dragen we de Axias kennis aangaande Business Intelligence, ERP en CRM over ? Hoe kunnen we de sterkte van de Real brand aanwenden ? Eén vraag overheerst alles; hoe zorgen we ervoor dat we geen mensen en klanten verliezen in het samengaan en hoe zorgen we ervoor dat we zo snel mogelijk nieuwe mensen en klanten aantrekken ? Alleen dan zal 1 + 1 meer dan 2 zijn en kan zowel de business als de medewerkers groeien.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s