Morgen Maandag … Weg met de Manager van het Jaar

De voorbije week toonde nog maar eens aan dat niemand gemaakt is om alleen te werken en dat niet de “Manager van het Jaar” een trofee verdient maar wel het meest diverse “Management Team van het Jaar”. We weten al jaren dat je met 2 moet zijn om kinderen te maken en stilletjes aan rijpt in het bedrijfsleven ook het idee dat je met meer dan één persoon moet zijn om een bedrijf succesvol te leiden. Succes betekent immers de juiste dingen op de juiste manier doen en daarvoor heb je mensen nodig met verschillende ervaringen en vaardigheden.

Zo startte Jeff deze week bij Aventiv in Gent. Jeff hebben we aangetrokken als Vice President Sales & Marketing om Nomadisk te lanceren op de grote Angelsaksische markten. Jeff is een Westkust Amerikaan, heeft 3 startups achter de rug en vertoeft enkele maanden in Gent om de sfeer op te snuiven en het beleid bij te sturen. Onmiddellijk een andere dynamiek bij het jonge startup bedrijf Aventiv. Alle interne communicatie moet nu in het Engels. Dat is echter de minste aanpassing. De Amerikaanse marketing ‘can do, will do’ attitude zorgt voor een frisse wind die iedereen scherp zet. Vanaf dag één was iedereen zich bewust dat we met Aventiv moeten scoren op de wereldwijde markten en dat hadden we nooit kunnen bereiken zonder inbreng van buitenuit. Ik ben benieuwd hoe snel het team in Deurle globaal gaat denken en uitvoeren.

Real Software is dan misschien genoteerd op de Brusselse beurs maar het is wel een zeer divers management team. (Nog) geen enkele vrouw weliswaar maar wel voldoende nationaliteiten. Een Amerikaan, een Duitser, een Nederlandse Limburger (of een Limburgse Nederlander) aangevuld met een Antwerpenaar, een Kempenaar, een Gentenaar en een Brusselaar. Kortom al het beste van deze bodem. Bovendien een goede mix van juristen, economisten en ingenieurs. En zo konden we deze week op 2 fronten vechten. Terwijl CEO Ashley samen met CFO Jos begin deze week op roadshow was om geld op te halen in London kon de rest van het team in België de acquisitie uitvoeren die door Vice President Paul en Secretary General Thierry vlekkeloos was voorbereid. Morgen maandag is CFO Jos terug in België, hebben we 60 personeelsleden meer en staat er 75 miljoen euro op de zichtrekening.

Deze week ook veel te doen over Option, het bedrijf van Manager van het Jaar Jan Callewaert. Jan is niet alleen voor mij maar ook voor vele jonge starters een inspirerend voorbeeld aangaande innovatie en ondernemerschap. Toch heeft Option het nu even moeilijk, want niemand kan het alleen doen, ook Jan niet. De visie van Jan staat als een paal boven water maar binnen het management team ontbreekt het aan diversiteit. Teveel mannen, teveel ingenieurs en teveel Vlamingen. Kortom, teveel gelijkgezinden en dus te weinig confronterende discussies.

Eén vogel maakt de lente niet, zeker in het bedrijfsleven niet. En alleen internationale management teams zullen voor succes zorgen in internationale markten. Daarom dit vurig pleidooi voor de afschaf van de “Manager van het Jaar” en de introductie van de “Management Team van het Jaar”. Zouden ze bij Trends mijn blog ook lezen ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s