Over Westvleteren en sterke merken

Ik ben al jaren trappistliefhebber maar aangezien 03/11 een werkdag was ben ik niet in de Colruyt geraakt om mijn persoonlijke bijdrage te leveren aan de uitbouw van een klooster in Westvleteren. Gisteren las ik wel De Standaard en heb ik genoten van de opinie van onze master marketeer Fons.

Sinds de marketing goeroes verleden jaar op hun jaarlijkse hoogmis “Authenticiteit” kwamen prediken ben ik meer dan ooit op mijn hoede voor deze gladde jongens. “Een authentiek product” kleeft terecht op elk flesje trappistenbier maar de eerst authentieke marketeer moet ik nog ontmoeten ….

Toch kon Fons me boeien met zijn opiniestukje dat ik aan iedereen aanbeveel. Vooral de afsluiter spreekt boekdelen. “De alom verafgode Steve Jobs van Apple zou het nooit overwogen hebben om een iPhone in de Aldi te verkopen in een geschenkverpakking. Ook al zou dat zonder twijfel voor extra inkomsten hebben gezorgd. Sterke merken weten aan deze verleidingen en verlokkingen te weerstaan. Zij kennen de kunst van de zelfbeheersing. Laat de rust terugkeren in Westvleteren.”

Het deed me nadenken hoe we ons RealDolmen merk kunnen versterken. Want dat is natuurlijk nog niet zo sterk als Apple, Westvleteren of Colruyt. En als we al een fractie van de sterkte van deze merken bereiken dan hebben we een goede job gedaan. 4 jaar geleden waren we een mission impossible maar sinds 2 jaar zijn we “System Integrator of the Year” en scoren we vrij hoog in verschillende surveys. We zijn dus op de goede weg.

Ooit stelde mijn vriend -en tevens master marketeer- Guillaume Vander Stighelen dat we iets moesten doen aan onze brand én een nieuwe naam én logo dienden uit te vinden. Hij bedoelde natuurlijk dat hij dat wou doen. Toen ik hem eraan herinnerde dat ik een succesvol marketing bureau kende waarvan de naam was samengesteld uit de achternaam en de voornaam van de twee resp. stichters werd het plots stil. Het heeft een tijdje geduurd maar we spreken intussen terug met elkaar 🙂

RealDolmen is een fusiebedrijf, het zit in onze naam, en daar is niets mis mee. Daarnaast zijn we erin geslaagd via dit unieke industriële project in te spelen op de complementariteit, de bijna natuurlijke yin/yang, tussen beide bedrijven. We staan er, we zijn nog niet perfect maar we bouwen verder op deze fundamenten. Ons gezin is de familie Segers – De Groot en ook daar denken we niet aan een rebranding. Waarom zouden we dan tijd spenderen aan een nieuwe naam, een nieuw merk? Om master marketeers rijk te  maken en overal te moeten gaan vertellen dat NewCo de nieuwe naam is van RealDolmen?

Neen, een bestaand merk maak je alleen maar sterker door consequent en consistent verder te bouwen op de bestaande waarden en cultuur. Want een merk en een logo kan je kopiëren maar de cultuur van een onderneming niet. RealDolmen zal dus met de dag een sterker merk moeten worden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s