Vraagstuk van de week

Een services bedrijf is al jaren actief op de belgische markt en realiseert een brutomarge van 25%. De lonen van alle medewerkers zijn onderhevig aan de index maar slechts een beperkt deel van de klantencontracten laten automatische indexatie van de prijzen toe. Veronderstel dat de gemiddelde indexatie op jaarbasis 3% is en dat het bedrijf zijn prijzen op jaarbasis gemiddeld 2% kan verhogen. Na hoeveel jaar kan dit bedrijf de boeken sluiten?

4 gedachtes over “Vraagstuk van de week

  1. je kan die vraag ook omkeren: als een medewerker gemiddeld maar 1 % opslag krijgt en de inflatie op jaarbasis bedraagt 3 %, na hoeveel jaar valt de medewerker terug op 75 % van zijn initiele koopkracht ?

  2. Normaliter is er ook een cumulatieve hogere productiviteit. Het percentage van de Cost Of Living Adjustment in een contract slaat op het deel van het contract dat inflatiegevoelig is. En contracten zijn zelden eeuwigdurend.

  3. Gelukkig voor dat bedrijf moeten ook hun concurrenten de index toepassen. Bovendien zal er altijd gekuist moeten blijven worden. Bijgevolg is je uitgangspunt fout: er zal wel degelijk meer marge ontstaan voor prijsverhogingen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s