Kerstverhaal anno 2011 – Ludo Van Gestel uit Schoten is voor mij de Kerstman van het Jaar

Het gebeurde deze ochtend in Schoten, in de dagbladwinkel van mijn vriend Ludo.

Sommigen noemen hem wel eens een boskabouter maar eigenlijk doet Ludo me steeds denken aan de kerstman. Zijn grijze baard, zijn verschraalde stem, zijn prettige oogjes en al die andere kenmerken. Een man die vandaag niet achter de toog van zijn zaak zou moeten staan maar op de markt van Schoten, volledig in het rood en met bijhorende muts, met zijn bel luidroepend iedereen een prettige kerst toewensen.

Vandaag was het tijdens mijn wekelijks bezoek echter muisstil in de krantenwinkel. Geen spontaan gelach, geen schetterende stem, helemaal niets. Ludo was er wel, lichamelijk aanwezig, maar zonder stem. Met die leuke kerstmanstem is hij immers al een tijdje op de sukkel. Gespecialiseerde behandelingen kwamen eraan met een operatie als gevolg. En Ludo die een week zijn stem niet mag gebruiken.

Het deed wel raar deze ochtend. Ludo zonder stem. Deze avond wordt het letterlijk stille nacht bij de familie Van Gestel. Ludo zonder pretoogjes, want Ludo die niet kan grappen en grollen is Ludo niet. Toch aan het werk. Want de kleine zelfstandige is niet tegen alles verzekerd en zelfs als hij wel super verzekerd zou zijn blijft nog het risico klanten te verliezen. Zeker de zaterdag voor kerst is een topdag. Daarom stond Ludo er. Met op de toog een bord “Mag een week niet praten na operatie – zalig kerstfeest”.

De wekelijkse afrekening van mijn portie kranten en snoepgoed gebeurde zoals steeds op de kassa. Het totaalbedrag tikte Ludo in op zijn zakrekenmachine die hij vervolgens naar mij toedraaide. We wisselden het geld uit en namen afscheid. De duim ging omhoog en de ogen glinsterden toen ik Ludo voor 2012 terug zijn kertsmanstem toewenste.

Wat een schril contrast met wat er eerder deze week gebeurde in België. Duizenden gezonde mensen met een job weigerden donderdag te werken en legden ongevraagd het land lam. Deze zaterdagochtend in Schoten weigerde een kleine zelfstandige zonder stem in Schoten zijn Dagbladhandel Vordenstein te sluiten. Met een duidelijke kerstboodschap aan allen; als je kan werken moet je werken.

Bij deze wens ik iedereen al het beste voor deze kerstperiode maar mijn gedachten gaan vooral naar Ludo waarvan ik hoop dat hij in 2012 zijn stem terugvindt. In afwachting krijgt Ludo al onze stemmen als “Kerstman van het Jaar”. Ga hem tussen Kerst en Nieuwjaar bezoeken in zijn Dagbladhandel Vordenstein. Wees gerust, hij staakt nooit!

10 gedachtes over “Kerstverhaal anno 2011 – Ludo Van Gestel uit Schoten is voor mij de Kerstman van het Jaar

 1. Gelukkig zijn er bij RD veel Ludo’s die bereid zijn om alles te geven. Het besef dat we moeten werken voor een betere toekomst is er bij velen en eigenlijk vind ik het helemaal niet erg om een extra inspanning te leveren. Het is zoveel leuker om iedere dag gedreven met je job bezig te zijn dan met tegenzin te gaan werken.

  Mooie blogpost om te lezen net voor ik de pc afsluit om kerstavond te gaan vieren.

  Zalig kerstfeest!

 2. Ook ik vind de Ludo een super kerel en een geweldige gebuur, maar om hem in een flauw kerstverhaal als de martelaar op te voeren tegen stakende mensen gaat me te ver.

  Als heel veel gezonde en normale mensen weigeren te werken en staken heeft dat een reden.Het zou humaan én solidair zijn daar begrip voor op te brengen.
  Ook al ben je verstandelijk niet bij machte te zien, dat zoiets een oorsprong heeft een reactie is op iets …kortom iets heel actueel is.

  Voor mij mag de schrijver van dit toch te fletse eerbetoon aan de Ludo (Ludo verdient beter) tot z’n 70’ste gaan werken, liefst in 3-ploegenstelsel, en terug 6 dagen op 7.

  Dat de schrijver liever dan de talmende en zelfvoldane politici denkt een stakende werkmens te moeten terechtwijzen zegt veel.

  nu zowiezo, Leve de Ludo,

  1. Ook ik ben volledig akkoord met kortere loopbanen voor mensen in 3-ploegenstelsels en zeer arbeidsintensieve beroepen Dirk.

   De ongevraagde staking van donderdag werd opgezet door de overheidsvakbonden. Ik denk niet dat veel ambtenaren onder de categorie zeer arbeidsintensieve beroepen vallen 🙂

   In december 2011 blogde ik al dat het volk woedend zou worden op de bankiers en politici https://www.facebook.com/#!/note.php?note_id=179888952028735

   Volgend jaar zal het volk woedend worden op de talmende en zelfvoldane vakbonden.

   1. Eigenlijk verdienen die stakers helemaal niet zoveel aandacht. Slechts 3% van de ambtenaren staakte vorige week.

 3. De werkende mens wordt steeds genekt en zeker niet beloond.Ik zou eens graag de mensen die het maar normaal vinden dat we moeten werken tot 65jaar of mss wel langer uitnodigen om eens een jaartje mee te draaien in 3 ploegen of in de zorgsector met dan wel dat loon.Je moet dan maar eens proberen om een studie beurs aan te vragen!!! Dit laatste is voor alle zelfstandigen zeer makkelijk te krijgen want verdienen maar juist genoeg. Met dank aan de ministers,ik zal zeker blijven voor de toekomst van onze kinderen.

  Aan iedereen prettige feestdagen gewenst!!!

  1. De meeste klagers zij diegenen die werk hebben wat in deze tijd een ongelooflijke luxe is.In plaats van te klagen deed men er beter aan om blij te zijn dat je je hand niet op hoeft te houden. Ik weet zeker dat er mensen zijn die er alles voor over zouden hebben om te gaan werken, als is het dan de ene dag een vroege en de andere dag een late dienst.Heden ten dage groeien de bomen niet meer tot aan de hemel en als je realistisch bent ingesteld dan zet je de tering naar de nering. Je schaft niet zo’n dure auto aan zodat iedereen je vermeende status kan bewonderen . Ga niet op vakantie als je het je niet kan permitteren. Ben creatief in alles en ben vooral blij en dankbaar als jezelf en je kinderen een goede gezondheid hebben. Van klagen en zeuren wordt het er echt niet beter op en je bent een last voor je omgeving. Dat de AOW leeftijd verschuift is nu eenmaal omdat wij steeds ouder worden, behalve die onterechte klagers, die worden oud voor hun tijd.
   Tel je zegeningen mensen!!!

 4. Beetje late reactie omwille van verblijf in het buitenland.

  Stel voor dat we, indien nodig voor onze kinderen en kleinkinderen, langer werken en indien mogelijk de laatste periode op een andere, minder belastende manier. Staken geeft geen meerwaarde, er zijn anderen mogelijkheden om je ongenoegen te uiten. Dat vakbonden nu eens eindelijk creatief worden en constructief protesteren. Zal pas verhoging van de pensioenleeftijd aanvaarden als de politici die hierover moeten beslissen voor zichzelf dezelfde normen opleggen. Ook hier minimaal tot 62 jaar of minimaal 40 jaar bewezen diensten.

  Groeten Jan

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s