Tijd voor een besloten conclaaf, zonder sms en Twitter

Laat ons het vandaag even niet hebben over alle veranderingen die nog nodig zijn maar over de wijze waarop discussies worden gevoerd en besluiten worden geformuleerd. De Muyters-mails en de spiegel die Elio Di Rupo mevrouw Merkel voorhield zijn duidelijke symptomen dat we nog steeds niet tot de essentie gekomen zijn; open discussies en besluiten die daadwerkelijk kunnen geimplementeerd worden, en dit eerder vanuit een consensus dan vanuit een compromis instelling.

Teveel communicatie gebeurt electronisch. E-mail, twitter en sms zijn snel maar hebben het nadeel dat ze onuitwisbaar zijn en makkelijk uit de context kunnen gehaald worden. Een godsgeschenk voor de media dat achteraf zorgt voor gezellige discussies in de rand maar niet over de essentie van de zaak. Beleidsmakers praten niet meer mét elkaar maar mailen over –en naar- elkaar. Een echt gesprek, elkaar recht in de ogen kijken, en vervolgens het debat aangaan, gebeurt niet meer. Steve lanceerde one-liners, De Wever praat uitgestorven Latijn.

Misschien tijd om eens in conclaaf te gaan. Want daar vond een open discussie plaats achter gesloten deuren en bestond de enige communicatie met de buitenwereld uit rooksignalen. Media kwamen er niet aan te pas. Het interview in Der Spiegel zou niet verschijnen op dezelfde dag van het bezoek in een poging om de inhoud van het gesprek al naar de pers te brengen vooraleer men elkaar daadwerkelijk gesproken heeft. Het Duitsland van Merkel is nog niet perfect maar hopelijk heeft Elio daar begrepen dat de fundamenten voor de verandering –en herstel- werden gelegd door een socialistische bondskanselier die de toekomst van zijn land belangrijker vond dan zijn partijprogramma. We weten intussen wat er met Duitsland en Schröder gebeurd is.

Op 23/02 lanceert premier Di Rupo het eerste begrotingsconclaaf. Wedden dat de inhoud vooraf al ruim via de media bekend wordt gemaakt en dat we na een uur al het eerste electronisch lek hebben? Het gerecht valt vandaag alle bisdommen binnen op zoek naar bewijsmateriaal voor het pedofiliedossier. Misschien vinden ze daar ook nog de instructies voor het opzetten van een succesvol conclaaf zoals ze dat al eeuwen in het Vatikaan doen. Premier Elio de Eerste -en zijn voltallige regering- hebben deze handleiding echt nodig om de juiste beslissingen op de juiste manier te nemen. Anders blijven we watertrappelen en stijgen –naast de lonen- alleen de kijkcijfers.

PS Ik ken nog iemand met een bungalowke in Poupehan waar zowel Proximus als Mobistar geen dekking hebben

(Deze bijdrage verscheen -weliswaar in een verkorte vorm- op 26 januari 2012 ook op de opiniepagina van De Tijd)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s