Digital experts vragen vijf minuten politieke moed

Een tijdje geleden was de naamsverandering van Dexia hét onderwerp van de dag en van de week. Vijf letters werden verwijderd van de gevel van het hoofdgebouw en vervangen door zeven nieuwe. Pagina’s werden echter volgeschreven over de zin en onzin van de naamsverandering en over de nieuwe naam. Want als het over naamgeving gaat dan worden we allemaal experten en hebben we altijd wel kritiek op de oorspronkelijke naam. Maar iets beters kunnen we nooit verzinnen. Belfius is het dus geworden.

Wie zichtbaar afwezig was in deze discussie was mijn dorpsgenoot Guillaume. Tijdens een bezoek bij de plaatselijke bakker had hij destijds meer dan één opmerking over de naam van ons nieuw fusiebedrijf RealDolmen. Het logo zag er niet uit, de naam klonk niet en dergelijke zaken meer. Toen ik hem vertelde dat ik een reclamebureau kende dat haar eigen merk verzon door de familienaam en de voornaam  van beide stichters aan elkaar te plakken werd het wat stiller. Marketing expert Guillaume weet immers als de beste dat de naam niet belangrijk is maar wel het feit dat over de naamsverandering gepraat wordt. Elke Belg weet intussen wat de nieuwe naam van Dexia is.

Zo vloeide er de voorbije dagen veel inkt over het begrip ‘digital expert’, de nieuwe naam die sectorfederatie Agoria wil invoeren voor informaticus. Ooit behoorde de ICT sector tot de happy few en was de informaticus een wereldvreemde nerd die liefst zo ver mogelijk van de eindgebruiker alles programmeerde in nullen en énen. Vandaag is digitaal het nieuwe normaal en maakt het niet meer uit of u dit artikel leest op een scherm of op papier. Maar daarom de nieuwe generatie informatici –in analogie met marketing experten- plotseling digitale experten noemen ?

Ook hier voelden velen zich geroepen kritiek te spuien maar een nieuwe naam heb ik in geen enkel artikel gezien. Die nieuwe naam hoeft ook niet maar laat ons blijven kritiek spuien op het ‘digital expert’ voorstel. Want elk artikel draagt bij tot de bewustwording dat ICT aanwezig is in alle sectoren en alle geledingen van de maatschappij. En dat ICT dé katalysator is voor de nieuwe manier van werken die noodzakelijk is om uit dit recessiedal te klimmen.

Wie zichtbaar afwezig is in deze discussie is Frank Robben, dé belgische digital expert bij uitstek. Deze visionaire architect ligt aan de basis van de SIS en e-ID kaart, de kruispuntbank én het e-health platform. Allemaal digitale bouwstenen die klaarliggen om onze overheidsadministratie te vereenvoudigen en goedkoper te maken. Maar voor het brede gebruik daarvan ontbreken nog steeds de juiste besluiten en wetten. Vijf minuten politieke moed volstaan om deze digitale machine te starten en weer een stapje te zetten richting herstel. Waar wachten we op?

(Deze bijdrage verscheen -weliswaar in een verkorte vorm- op 24 maart  2012 ook op de opiniepagina van De Tijd)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s