5 dagen voor de verkiezingen onthult de schaduwburgemeester van Schoten de échte coalitiestrategie in De Tijd

In Schoten is Harrie Hendrickx sinds 2003 burgemeester. Harrie, ‘den Harrie’ voor elke Schotenaar, is niet alleen één van de weinige fulltime burgemeesters maar bovendien een begenadigd schaker. En dat is een voordeel in elke politieke campagne. Zo slaagde Harrie erin in 2006 aan te blijven als burgemeester ondanks de overwinning van het Vlaams Belang met stemmenkanon Marie-Rose Morel zaliger. Het Vlaams Belang had immers besloten in Schoten te komen halen waar Filip Dewinter in Antwerpen nog steeds van droomt; de burgemeesterssjerp.

Maar dat was buiten waard Harrie gerekend. Harrie Hendrickx kondigde in de aanloop naar de verkiezingen immers aan dat hij overwoog het cordon sanitaire in Schoten te doorbreken en –indien nodig- samen met het Vlaams Belang de gemeente te gaan besturen. Het leverde hem niet alleen een banvloek op vanuit het CD&V hoofdkwartier in Brussel maar vooral aardig wat aanwezigheid in lokale, regionale en nationale media. Onzen Harrie was plots alomtegenwoordig en overal legde hij uit waarom het Vlaams Belang zo slecht nog niet was. Op hetzelfde elan vertelde hij echter ook over zijn realisaties en de ambities van zijn coalitie met N-VA. Resultaat? Vlaams Belang werd weliswaar de grootste partij met 34,7% maar de CD&V/N-VA haalde 34,1%. En men hoefde het cordon sanitaire helemaal niet te doorbreken. Harrie kreeg felicitaties vanuit Brussel en werd plots uitgenodigd om daar zijn “Schaken for Dummies” te komen presenteren.

We zijn nu zes jaar verder en onze fulltime burgemeester is weer een man met een plan. Deze keer gaat het niet over de burgemeesterssjerp maar over de verjonging van het college. Harrie is intussen 65, heeft het oude volkshuis gekocht, netjes vernieuwd, tot zijn privé woning gemaakt, zit tussen de kleinkinderen, zou liever terug wat meer gaan tennissen maar wil –vooral-  verjonging, diversiteit en continuïteit in het beleid. Het CD&V en NV-A gaan weliswaar niet meer in kartel naar de verkiezingen maar Harrie heeft beide lijsten persoonlijk samengesteld volgens hetzelfde principe; jongeren bovenaan, ouderen onderaan. Onderaan de CD&V lijst staan de aftredende schepenen die allemaal een abonnement op tram 5 hebben; onderaan de NV-A is de slagroom op de taart zelfs de 73-jarige bakker Louis De Keersmaecker.

Bovenaan de CD&V staat één ouderling, inderdaad Harrie himself, als het ware omhooggeduwd door het jonge CD&V geweld die het nieuwe politieke klimaat uitstralen. Bovenaan de NV-A lijst is het allemaal jong geweld, onder leiding van Maarten De Veuster … schoonzoon van Harrie. Hoeveel stemmen de verschillende partijen gaan halen in Schoten is niet duidelijk maar wie burgemeester wordt, wat de gemiddelde leeftijd van het schepencollege wordt en wie het in Schoten de komende 6 jaar te zeggen gaat hebben is overduidelijk. CD&V en NV-A komen samen dicht tegen de 50% uit maar Harrie blijft burgemeester. Want schoonzoon Maarten mag dan wel een achterneef zijn van Pater Damiaan maar Schoten besturen is niet hetzelfde als Molokai en dus is er eerst wat training & coaching nodig.

Harrie is echter niet dom; binnen 3 jaar draait het vernieuwde en verjongde schepencollege immers op volle toeren en halfweg kan de sjerp dus doorgegeven worden aan ‘de Maarten’. En vanaf dat ogenblik zal het beleid niet meer bepaald worden in het gemeentehuis maar tijdens de familiebijeenkomsten in het volkshuis, dat nu bewoond wordt door Harrie maar waar nog steeds de buste staat van Marcel Imler, de laatste socialistische burgemeester van Schoten. Of bij Maarten zelf die intussen is ingetrokken in het ouderlijk huis van zijn echtgenote waar het schilderij van de huidige CD&V burgervader nog steeds boven de haard prijkt. En Harrie? Hij zag dat het goed was, heeft zijn kleinzoon Remco De Veuster alvast ingeschreven voor de tennislessen van TC Schoten en bestuurde zijn gemeente nog lang en gelukkig. Vanuit zijn huiselijke zetel. Tot in 2018.

(Deze bijdrage verscheen op 9 oktober 2012 onder de titel “Handige Harrie” in De Tijd)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s