Een korte bijdrage tot het vMA Jonge Managers Wijze Mentors 2012 iBook

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn and relearn” stelde de futuroloog Alvin Toffler ooit. Er waren verschillende redenen om in te stappen in het “Jonge Manager, Wijze Mentor” programma maar deze was een zeer persoonlijke drijfveer. Tijdens mijn loopbaan van bijna 30 jaar heb ik immers vastgesteld dat veranderingen elkaar sneller en sneller opvolgen. Een aantal mensen uit mijn generatie heeft het daar nog steeds moeilijk mee terwijl onze 2 zonen daar veel soepeler mee omgaan. Maar de generatie daartussen? Ik heb veel met hen gewerkt maar dit programma laat mij toe een aantal elementen objectief te observeren. Hoe gaan zij om met de vergrijzing, de economisch crisis, work-life balance, diversiteit, … kortom de thema’s waarmee we dagelijks geconfronteerd worden en waar alle consultants hun mening over hebben? Bedankt vMA, bedankt Michael, bedankt voor de gratis consulting. Ik hoop dat ik jullie ook iets in return heb gegeven. Want de hoofdzaak blijf immers overdracht van kennis en dit op een zeer praktische manier.

“Al doende leert men” is een andere bekende uitspraak die ervan uitgaat dat ouderen –door hun ervaring- meer kennis en kunde hebben dan jongeren. Het streelt mijn intussen grijze haren maar ik ben niet altijd overtuigd. Vraag het maar aan Toffler. Toch hebben we geprobeerd tijdens het programma zoveel mogelijk door te geven. Mentoring of coaching? Wat is het verschil? Ik lig er niet van wakker. In beide gevallen stel je vragen. Want alleen door vragen te stellen worden de hersenen aan de andere kant geprikkeld, wordt er een denkproces in gang gezet en kan er kennis overgedragen worden.

“Time is money”. Zowel jonge managers als wijze mentors hebben een drukke agenda en hoe kan je dit programma efficient laten lopen? Regelmaat is dan de enige oplossing. Wij hebben dus wekelijks een contact ingepland. Op vrijdag, ergens tussen 18 en 19 uur, telefonisch. Om bij te praten. En dit natuurlijk aangevuld met een aantal face-to-face meetings. Want dat zijn de diepere contacten waar je elkaar beter kan leren kennen. En als er iets dringend was? Geen probleem, een GSM werkt 24 uur per dag.

“Voorbereiding is de basis tot succes”. En dat heb ik gemist bij de start van dit programma. Het was alsof we er ‘koud’ werden ingegooid. Nooit een informatieset ontvangen, 2 pagina’s hadden volstaan. Met het doel van dit programma; voor vMA en voor de jonge manager. Met enkele praktische tips over hoe het aan te pakken. Met het verschil tussen coaching en mentoring. En met de vraag naar enkele persoonlijke objectieven voor zowel de manager als de mentor. Die onderling besproken en afgetekend worden vooraleer het programma start. Een soort Service Level Agreement dat achteraf een scorecard wordt.

Want meten is weten. Sprak de wijze manager. Tot de jonge mentor.

Tot zover mijn OnePager over het vMA Jonge Managers Wijze Mentors 2012 programma. Het Trends en Kanaal Z interview werd –samen met alle andere duo’s- samengebracht als vMA Jonge Managers Wijze Mentors 2012 iBook en is sinds deze morgen beschikbaar op de Apple iBookstore. Dit iBook kan je gratis downloaden op iPad samen met 84 miljoen andere mensen.

image

Het vMA Jonge Managers Wijze Mentors 2011 iBook staat ondertussen in de Top20 van meest gelezen “Business & Professional” gratis iBooks op de Apple iBookstore. En zo speelt onze lokale vMA in de globale Apple Champions League …

image-1

Een gedachte over “Een korte bijdrage tot het vMA Jonge Managers Wijze Mentors 2012 iBook

  1. Ik was al ‘fan’ en trouwe kijker van de Kanaal Z reeks, maar nu, gewapend met’t iBook in the pocket ben ik 250% gewonnen voor ’t initiatief.
    ’t Was ongetwijfeld een unieke kans voor alle betrokkenen…

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s