Wordt het geen tijd voor een witte mars voor ondernemers?

Ondernemers en CEO’s kunnen veel van elkaar leren. De kracht van ondernemers is dat ze hun passie, hun ideeën en hun centen in een bedrijf steken en daar een volle 100% voor gaan. Daar heb ik veel respect voor. België is zonder meer een kmo-land en voor mij zijn ondernemers de sterkte van onze regio.

Kmo’s slagen er bovendien veel meer dan multinationals in om voor lokale verankering te zorgen. Hun actieradius is ook anders: ze werken dichter bij huis. Ik geloof steeds minder dat multinationals zorgen voor duurzame jobcreatie in een regio. Kijken we maar naar het recente drama van Ford Genk.

Bedrijfsleiders van kmo’s zijn volbloed ondernemers. Top-CEO’s zijn veeleer managers – en vaak zeer goede. Zoals ik al aangaf in het begin: ik ben ervan overtuigd dat beide profielen van elkaar kunnen leren. Ik hoop dan ook dat deze campagne van SD Worx dat mogelijk zal maken (de nadruk lijkt me nu nog wat op eenrichtingsverkeer te liggen) en we tot een mooie kruisbestuiving kunnen komen.

In dat kader wil ik graag twee zaken kwijt. Een eerste is een oproep aan politici en alle sociale partners tot een sense of urgency. In West-Europa bereiken we stilaan de limieten van onze welvaart. Iedereen weet dat we de tering naar de nering moeten zetten. Hoe? Volgens de eenvoudige principes die elke goede huisvader hanteert: niet meer uitgeven dan wat er binnenkomt, en volgende generaties niet opzadelen met schulden.

Een te grote regelneverij verlamt echter de ondernemingen om verder welvaart te creëren. Daarnaast telt de groep van ondernemers – de motor van onze economie – te weinig schouders om alle maatschappelijke lasten op af te wentelen. Ik geloof dat we stilaan nood hebben aan een nieuwe witte mars, gedragen door alle lagen van de bevolking, om een duidelijk a-politiek signaal te geven. Er moet een kentering komen, zodat onze welvaart niet in het gedrang komt. En dus hebben ondernemingen zuurstof nodig.

Een tweede punt dat ik wil maken, is een concrete tip aan de ondernemers in dit land. Ik ben een ingenieur van opleiding en heb IT zijn opgang zien maken in de bedrijfswereld. Het is maar een middel, maar ik geloof sterk dat kmo’s met een doorgedreven automatisering meer rendement en meer eenvoud kunnen bereiken. Een kmo die vandaag een nieuw concept of product op de markt wil brengen, vindt bijvoorbeeld in het internet een enorme facilitator om sneller buitenlandse markten aan te boren.

Ik eindig graag op een positieve noot. Optimism is a moral duty. Het wordt ondernemers niet gemakkelijk gemaakt met de steeds complexere spelregels. Daarom moeten we tot elke prijs verhinderen dat ondernemers ontmoedigd raken. En daar zal iedereen wel bij varen.

(Deze bijdrage verscheen op 18 december 2012 op de sdworx website tgv de campagne “Haal een CEO naar je KMO”)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s