De bescherming van beleggers

Mijn blogvrienden van het eerste uur kennen mijn sympathie voor mijn vriend en soulmate Tony Mary. Zoon van een ambtenaar, vader van een jurist, een mooie carrière in IT, trapte de VRT een geweten maar -vooral- iemand die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt.

Met alle plezier plaats ik dus onderstaande Open Brief van Tony aan zijn vriend Karel De Gucht op Bruno’s Blogboek.

Beste Karel,

De laatste verklaringen van Rehn, van Koen Geens en van jezelf laten mij perplex en bewijzen de steeds groeiende afstand tussen de politiek en de samenleving.

Indien ik akkoord ben dat de belastingbetaler niet moet betalen voor de redding van de banken – de aandeelhouder van diezelfde banken natuurlijk wel – gaat het mijn verstand te boven dat de spaarder dat wel zou moeten doen.

Het is en blijft zijn geld dat hij verdiend heeft en bij een bank gedeponeerd heeft; het wordt hem trouwens onmogelijk gemaakt het elders dan bij een financiële instelling aan te houden want cashbetalingen zijn verboden, je moet het dus finaal bij een bank deponeren.

Hetzelfde geldt voor zijn beleggingen die de wetgever eerst beslist te dematerialiseren zodat je ze nog alleen bij een financiële instelling kan aanhouden om daarna te zeggen dat ze daar niet veilig zijn.

In een context waar het de overheid is die de financialisering van de economie in de hand gewerkt heeft zo niet gestimuleerd heeft waarbij de financiële wereld het ganse economische proces gaan domineren is door een reeks beslissingen van het eind van de 80er/begin van de 90er jaren o.a. het opheffen van het onderscheid tussen retailbanken en zakenbanken en het artificieel goedkoop maken/houden van de kost van het geld met de eerst de internetbubbel en daarna de real estate bubbel voor gevolg.

Er kan op zijn minst gezegd worden dat de regulator; dus de overheid zijn werk niet gedaan heeft – wat hij nu compenseert door een overreactie die de zaken alleen maar erger maakt en leidt tot onaanvaardbare kredietbeperkingen en een negatieve invloed op onze economische ontwikkeling.

Ik zou nog een tijd kunnen doorgaan maar wat jullie nu doen zal het wantrouwen van de burger in de financiële instellingen maar ook en vooral in de politieke klasse alleen maar groter maken… een zeer onrustwekkende evolutie voor onze democratie en de waarden die continentaal Europa na WO II met zijn sociaal democratische benadering van de samenleving groot gemaakt hebben.

Ik laat het hierbij maar ga mijn standpunt wel verspreiden waar en wanneer ik kan. Ik ben geen populist maar het is zo een beetje genoeg geweest.

Ik ben steeds ter beschikking voor verdere discussie en debat.

Tony MARY

2 gedachtes over “De bescherming van beleggers

  1. “Ik zou nog een tijd kunnen doorgaan maar wat jullie nu doen zal het wantrouwen van de burger in de financiële instellingen maar ook en vooral in de politieke klasse alleen maar groter maken,een zeer onrustwekkende evolutie”

    Waarom is dat een onrustwekkende evolutie? Is het niet tijd dat mensen hun blind vertrouwen in banken en politiekers opgeven en es terug voor zichzelf beginnen te denken? Ik wist 5 jaar geleden ook niet hoe gek banken deden met mijn geld, maar weet ondertussen veel meer en heb mijn gedrag daar dan ook sterk aan aangepast.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s