Toespraak “Staat van de Jeugd” ter gelegenheid van de heropening van DE Studio in Antwerpen op 29/08

DE STAAT VAN DE JEUGD

Ik had het moeten weten …

Tijdens de voorbereiding van deze prachtige en unieke heropening van DE Studio moet er plots een Villanees gedacht hebben “Voor die State of the Youth hebben we nog een ouderling nodig die geen blad voor de mond neemt en die niets kost”. Gans Nederland kent intussen de uitdrukking “Effe Apeldoorn bellen” maar hier klinkt het dan “Effe de voorzitter sms’en”.

Hier sta ik dus. Voor de jeugd. Als 55 jarige. Iemand die zijn diploma haalde zonder Google maar nooit een wagen met een joystick zal kunnen besturen. Aangekondigd als de oudste jonge starter van België. Over de staat van de jeugd. Hier gaan we.

Eerst even een flashback. “De revolutie predik je op de barricades” klonk het uit de mond van Jean-Paul Sartre in mei 68 in Parijs. Aan de andere kant van de toen nog niet globale wereld zongen hippies eensgezind “Make love not war”. Die jeugd van toen heeft de wereld spijtig genoeg niet kunnen veranderen. Erger nog, velen onder hen werden later verblind door al het mooie van de derde industriële revolutie en de information highway. De wereld leefde collectief boven haar stand en zelfs de dot-com bubble in 2000 werd door niemand als een wake-up call gezien. Het zou tot 2008 duren vooral het financiële system definitief onderuit ging. De kloof tussen arm en rijk blijft vergroten terwijl de wereld digitaler wordt maar zeker niet mooier.

Een generatie eerder –in 1972- publiceerde de Club van Rome nochtans haar “Grenzen aan de groei” rapport. Op basis van de toen actuele groeitrend in de wereldbevolking luidde men de alarmbel aangaande vervuiling, voedselproductie en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Vandaag zijn we met 7 miljard mensen (het dubbele van 1972) en komen er dagelijks 220.000 aardbewoners bij.  We leven allemaal op Moeder Aarde maar blijkbaar met het hoofd in de wolken (the cloud for the nerds). Het ontbrak 5 minuten politieke moed om België te hervormen maar elders ter wereld ontbreekt dezelfde moed voor deze ‘global change’. Robert Caillau, Gentenaar, ex-CERN onderzoeker en samen met Tim Berners-Lee aan de basis van het World Wide Web, geeft nog steeds vele interessante lezingen. Elke lezing wordt onafhankelijk van het onderwerp vandaag steeds afgesloten met dezelfde 2 slides; één met de explosieve groei van de wereldbevolking en één met het orkest van de Titanic. Men zegge het voort.

“En wat heeft dat nu met de staat van de jeugd te maken, Bruno?” hoor ik jullie allemaal denken en fluisteren. Wel, beste vrienden en vriendinnen, alleen de jeugd is in staat deze noodzakelijke beweging in gang te zetten, de wereld een geweten te trappen en eindelijk werk te maken van dit nieuwe wereldwijde evenwicht. Een nieuwe wind is nodig want politici en bedrijfsleiders blijven koppig –tegen beter weten in- vasthouden aan korte termijn resultaten om zo succes te boeken bij kiezers en aandeelhouders. Ons democratisch overlegmodel is duidelijk niet in staat de broodnodige ‘radical change’ te initiëren, laat staan te realiseren. Het zal dus op een andere democratische manier moeten gebeuren.

Ik heb het geluk een actieve 50-er te zijn en tot de sandwich generatie te behoren. Geconfronteerd met de machteloosheid van de ouderen om de wereld te veranderen. Velen zien het probleem zelfs niet, anderen zien het probleem wel maar hebben niet de ervaring om wereldwijd een beweging in gang te trekken, laat staan tot een beslissing te komen. Als de wereld sneller verandert dan je kan bijleren of bijscholen wordt jouw ervaring immers waardeloos.

Ik heb het geluk een actieve 50-er te zijn en tot de sandwich generatie te behoren. Geconfronteerd met het optimisme, positieve drive, ongebondenheid en onbevangenheid van de jeugd. Zij hebben het rapport van de Club van Rome nooit gelezen maar leven met open ogen en met volle energie in de globale wereld van vandaag. Zij komen automatisch tot de conclusie dat het zo niet verder kan, dat het moet veranderen. Over het langer en het minder zijn zij het al lang eens. Blijft de vraag hoe pakken we het aan.

Tijd dus voor een pleidooi pro domo. Want een blad voor de mond neem ik niet. En de gelegenheid maakt de dief. Hier vanavond op dit podium.

Ooit was de Studio Herman Teirlinck dé bron van creativiteit en artistiek talent in Vlaanderen. Vandaag is DE Studio een podium voor jong publiek en een centrum voor jong talent. Gedeputeerde Luk Lemmens ziet DE Studio zelfs als een cultureel bedrijvencentrum of een innovatief kunstencentrum. Mooi zo. Zolang maar niemand het woord parochiehuis in de mond neemt. Want daar heb ik nooit veel innovatie en verandering zien uitkomen.

Voor mij moet DE Studio dé bron worden van innovatie en verandering. Jonge voetballers trappen tegen een bal maar veranderen de wereld niet. Ik reken dus op al die jonge kunstenaars om hun jong publiek af en toe een geweten te trappen. De staat van de jeugd is ongebonden en onbevangen. Alleen de jeugd is dus tot alles in staat. En dat heeft Antwerpen en de wereld vandaag nodig.

Ik ben geen Jean-Paul Sartre  en ga hier zeker geen revolutie prediken. Ook geen Martin-Luther King maar ik heb mijn droom. Zoals de vorige Studio Herman Teirlinck een generatie artiesten in Vlaanderen neergezet heeft droom ik ervan dat DE Studio en een nieuwe generatie kunstenaars ooit een beweging in gang zet die jongeren overal sensibiliseert om de wereld mooier, beter en vooral duurzamer te maken, kortom om de wereld te veranderen.

’t Stad is van A maar DE Studio en de wereld zijn van Ons. Of moet ik zeggen van Olle, van de jeugd? Want alleen deze generatie is in staat een wereldwijde wave op gang te trekken. Yes, you can!

DE Studio, Antwerpen, 29 augustus 2013

Een gedachte over “Toespraak “Staat van de Jeugd” ter gelegenheid van de heropening van DE Studio in Antwerpen op 29/08

  1. Of even Oscar van den Boogaard Horatius doen omkeren in zijn graf : De tijd der ouders, beter dan de grootouders, heeft ons, die dan weer beter zijn dan zij, voortgebracht, en wij zullen spoedig, nog een beter nageslacht verwekken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s