Social media dienst Facebook out zich als de eerste mensenhandelaar van de 21ste eeuw. Asociale media.

“If something is for free, you ‘re the product that’s being sold” besef ik al jaren maar gisteren werd ik op 24 uur toch weer even geconfronteerd met de keiharde realiteit.

Als blogger van het eerste uur gebruik ik sinds 2006 WordPress en nog nooit heb ik op mijn persoonlijke blogspace een advertentie zien verschijnen. Tot iemand me er gisteren op attent maakte dat naast mijn blog al een lange tijd advertenties verschijnen. En hij merkte terecht op dat het de waarde van mijn stuk verminderde. Want ik wil niet alleen dat mensen mijn teksten lezen maar vooral dat ze dat kunnen doen in alle rust en sereniteit. Bovendien suggereren advertenties dat ik mijn WordPress blog gebruik om geld te verdienen. Niets is minder waar. Mijn mening is goud waard maar ik wil er geen geld met verdienen.

Blijkbaar heeft WordPress me ooit geïnformeerd dat ze hun gratis service kunnen aanbieden dankzij de advertenties. En als ik geen advertenties wil dan moet ik dus betalen, 30 dollar per jaar. Hier staat het. Het bedrag is intussen betaald en bij deze mijn oprechte excuses aan al mijn lezers. Vanaf nu krijgen ze terug alleen mijn tekst.

En de tekst van vandaag is uniek. Want vandaag publish ik “The Last Post” op Facebook want de kerels van het internationale smoelenboek zijn een loopje aan het nemen met de privacy en persoonlijke gegevens van al hun gebruikers. Vanaf nu overwegen ze immers ook het digitaliseren van alle foto’s. Om hun gebruikers nog beter en nog sneller te bedienen, klinkt het. Vergeet het. Om nog beter en nog sneller hun adverteerders te kunnen bedienen. En te cashen. Wel Facebook, vanaf morgen 01/09 vinden jullie me niet meer. Als één van de drie stichters van IrisPact kan ik niet aanvaarden dat jullie nu ook met mijn gezicht maar vooral met het enigste wat mij uniek maakt en 100% van mij is -mijn iris- geld gaan verdienen.

En zo worden sociale media elke dag een beetje meer asociale media. Ze bieden een gratis dienst aan terwijl hun “product” eigenlijk niets meer en niets minder dan hun “gebruiker” is. Elke dag digitaliseren ze onszelf en ons gedrag een beetje meer, een beetje beter en vooral een beetje sneller. De échte wereld verdampt als het ware in ‘the cloud’ waar een beperkte club wereldwijde monopolisten slijkwinsten maakt met deze digitale mensenhandel. Sociale media dienst Facebook is definitief een asociaal medium geworden. Facebook komt uit de kast als de eerste mensenhandelaar van de 21ste eeuw. Tijd voor een beetje meer respect voor mens en medemens.

15 gedachtes over “Social media dienst Facebook out zich als de eerste mensenhandelaar van de 21ste eeuw. Asociale media.

 1. Ja Bruno, de technologie waar we met goede bedoelingen aan hebben meegewerkt, waar ik en jij nog altijd achter staan, denk ik, wordt gebruikt door mensen die geen enkele moraliteit aan de dag leggen. Het zal steeds zo zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we dit moeten tolereren.

 2. Hallo Bruno

  Genoten van je vorige post over “de jeugd” en hoe deze de wereld misschien nog een geweten kan trappen.
  Maar hoe moeten zij dat doen?
  Er lijken mij wel mogelijkheden te zijn, want communiceren met elkaar en “communities” vormen is dankzij technologie vandaag makkelijker dan ooit….

  En ja, ik heb het dan over Twitter, Facebook, WordPress en andere Google plussen.

  Om de bedrijven die achter deze platformen zitten nu meteen mensenhandelaars te gaan noemen is wel heel erg verregaand ( ik zie dat de titel van je blog ondertussen wat is aangepast)
  Facebook moet het hebben van gerichte advertenties. Dat is hun businessmodel en eigenlijk weet iedereen dat: maak je van de dienst gebruik, mag je gerichte advertenties verwachten. Het type mensen dat dit niet beseft, is niet het type dat wakker ligt van “verlies aan privacy”, overigens is het ook duidelijk dat een nieuwe generatie hier ook gewoon anders over denkt.

  Is het minder fraai of zelfs verwerpelijk dat Facebook en anderen dat doen door aanpassing van de gebruiksvoorwaarden in de kleine lettertjes of op een ondoorzichtige manier?

  Wellicht. En ja, Facebook lijkt daar wel een handje van weg te hebben (hun belangen hierbij zijn dan ook het grootst) maar om dan ook maar meteen alles op eenzelfde hoop te gooien, vind ik echt verkeerd en ruikt wat naar zelfbelang.
  (het door jou zo vaak verguisde Google is veel opener en helderder omtrent privacy, maar dat is een andere discussie)

  Eigenbelang mag natuurlijk, veel respect voor wat je aan het doen bent, maar denkend aan je vorige post over de jeugd, wil ik vooral de goede kanten van de sociale media zien.

  “De jeugd” kan vandaag een wave op gang trekken dankzij sociale media….
  vele
  KMO’s hebben nieuwe kansen dankzij sociale media…..

  Natuurlijk gaat het over geld verdienen en wil Facebook cashen, maar net zoals jij (en ik) het verdedigbaar vindt dat Johny 1 miljoen euro verdient, kan je ze bij Facebook toch niet verwijten hun platform te vermarkten?
  Mensenhandel is echt nog iets anders

  1. Bedankt voor je reactie Peter maar ik kan spijtig genoeg geen enkel woord terugnemen van wat ik geschreven heb. Men staat er onvoldoende bij stil dat diensten zoals Facebook en Google niet alleen je digitale gedrag vermarkten maar ook in een versneld tempo je eigenschappen aan het digitaliseren zijn. En die ook vermaakten. Digitale mensenhandel lijkt mij het juiste woord maar misschien kunnen lezers van mijn blog een iets eufemistischer woord suggereren.

   1. Bruno,
    Ik treed Peter Daneels hier grotendeels bij. Ik weet niet of jij of jou echtgenote loyalty cards hebben van Colruyt, Delhaize of wie dan ook. Vast wel. Je weet beter dank ik dat zij dus op de hoogte zijn van het merk toiletpapier dat jullie gebruiken en of jullie deca drinken of niet. Weliswaar gaat het bij Facebook and the like telkens via bladzijde-lange wijzigingen die nagenoeg niemand leest, maar principieel doen ze wel hetzelfde…
    En als je’t moeilijk hebt met het feit dat ze’r (veel) geld aan verdienen kan ik je maar 1 tip geven: koop er aandelen van, dan ga je je’r al zeker minder in opwinden.

   2. Bedankt voor je reactie Edwin maar ik kan spijtig genoeg geen enkel woord terugnemen van wat ik geschreven heb. Men staat er onvoldoende bij stil dat diensten zoals Facebook en Google niet alleen je digitale gedrag vermarkten (waar ik me bewust van ben en geen probleem mee heb) maar ook in een versneld tempo je eigenschappen aan het digitaliseren zijn. En die ook vermarkten. Zou jij er geen probleem mee hebben dat via de typische Edwin Willems stem er ook geld verdiend kan worden? Digitale mensenhandel lijkt mij het juiste woord maar misschien kunnen lezers van mijn blog een iets eufemistischer woord suggereren.

 3. Ja, het is exploitatie. Sexploitatie (social exploitatie) is al eens gebruikt in de jaren ’70, dus dexploitatie (digitale exploitatie) lijkt me een correcte term. Mensenhandel, beste Bruno, is toch nog net iets anders.

 4. Dag Bruno. Ik heb zojuist Worldpress toegang moeten geven tot mijn Facebook gegevens (ao vriendenlijst) om hier te kunnen reageren.De digitale profilering gaat in een razend tempo, en we doen alle dagen mee … we geven toegang tot onze gegevens bij elke APP die we installeren … we posten onze gedachten en foto’s langs verschillende wegen. De daaruit volgende profilering wordt gebruikt om ons te verleiden om diensten of producten af te nemen, soms ook om ons echt te volgen (Prism, Echelon, …). Ik ben een fervente on-line shopper, en de reclame blokken in mijn browser weerspiegelen zeer goed wat ik zoek (huh zocht). De grote schrik is voor mij niet Facebook. Het is eerder de onderschatting van het feit dat er geen kruispuntbank nodig is om ALLE internet aktiviteit van 1 persoon aan mekaar te koppelen. Sommige websites doen dit al openlijk, en bieden de info-aggregatie als doorzoekbare database aan. Facebook doet dus een openlijke stap in die richting, door het taggen te automatiseren via gezichtsherkenning. (terzijde: Ik heb ook al een fototoestel die automatisch naam en leeftijd aangeeft van wie voor mijn lens staat, en zelfs daarop de parameters aanpast voor de beste foto.)

  De macht van de profilering is niet te onderschatten. De snelheid waarmee je een duidelijk profiel kunt maken is verbazend. Neem daarbij de data over een langere periode en de minste afwijking wordt bijzonder duidelijk. We zijn immers gewoontedieren.

  Het enige wapen dat werkt tegen een superieure “intelligence” is “random gedrag”. Dit betekent niet willekeurige dingen doen, want dat valt direct op. Een random verzameling van lettertekens wordt zeker onderzocht, want dat is meestal ge-encrypteerd. Met steganografie hebben ze het lastiger. Laten we met zijn allen de Delhaize klantenkaarten ruilen onder mekaar, enz.

  “Digitale profilering” !

  groetjes
  Bernard

 5. It is not de strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change. C. Darwin

  Bij deze wil ik zeggen dat er ook op deze manier van handelen van mijnheertje Zuckerberg met zijn volgelingen op andere commerciële sites oplossingen zullen gevonden worden. Of misschien evolueren we wel naar een wereld zonder privacy.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s