Ergens tussen Los Angeles en Brussel

Altijd leuk om hoog in de lucht te lezen dat er nog soulmates zijn. “Toch niet zo gratis” blokletterde technocraat Dominique Deckmyn in zijn column van zaterdag 21 december in De Standaard. Met verwijzingen naar het fascinerende boek Who owns the future van Jaron Lanier. Het internet wordt gedomineerd door een paar bedrijven zoals Amazon, Facebook, Google, Twitter enz … die hoge omzet en winst draaien maar weinig mensen tewerkstellen. Het slijk der aarde loopt dus naar een zeer klein groepje aandelenmiljardairs. En helemaal niet naar zij die dagelijks bijdragen tot de inhoud van het internet. Jaron Lanier stelt voor dat iedereen een minieme vergoeding krijgt voor elke bijdrage aan het internet, Dominique Deckmyn stelt voor deze rol toe te kennen aan de NSA. Begrijpe wie kan. Ik viel bijna uit mijn vliegtuigstoel toen ik dit voorstel las. Geen enkele internaut staat te wachten op een volgende internet Big Brother en als de NSA die inkomstenherverdeling gaat verzorgen dan is het hek pas helemaal van de dam.

Maar er is een alternatief. Laat mensen (burgers, gebruikers) en technologie samen het werk doen. Ik vlieg terug naar Vlaanderen met een intentieverklaring van een aantal voortrekkers uit de Hollywood mediaindustrie die –zoals velen- overtuigd zijn van de nood aan een nieuw evenwicht op het internet. Zij willen voor iets minder dan 20 miljoen dollar mee investeren in IrisPact en ons business model gebouwd rond een Vlaams patent. Meer nog, zij willen zodra infrastructuur en toepassingen binnen een jaar klaar zijn, de boegbeelden worden om dit model wereldwijd te promoten. Want alleen op deze manier kunnen zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen van het concept gebruik gaan maken zodanig dat we het patent in een wereldwijde co-operatieve kunnen onderbrengen. Want dat is de enige juiste en aanvaardbare internet Big Brother, een co-operatieve in handen van de internauten zelf. Alleen zo kunnen de inkomsten die wereldwijd via het internet gegenereerd worden op een faire manier verdeeld worden. En zoals onze voorouders betaald werden voor hun handenarbeid in een industriële maatschappij zo zullen onze kinderen eindelijk vergoed worden voor hun bijdragen aan de Big Data kennismaatschappij van vandaag en morgen. En niet Wall Street maar Big Brother die de winstverdeling verzorgt.

Ons patent is globaal toegekend sinds oktober 2013 voor een periode van 20 jaar, de architectuur en de basisconcepten staan op papier, we weten dat het ongeveer 15 manjaar zal nemen om alles te ontwikkelen en we hebben een groep soulmates met deep pockets in de States gevonden. Want de marketing zal van daaruit gebeuren. Maar de basisinfrastructuur zal hier ontwikkeld worden omdat hier de juiste kennis en kunde zit aangaande privacy, security en authentication. En daarom vliegen we terug naar Vlaanderen om met een aantal soulmates en sympathisanten van het eerste uur alsnog 1 miljoen euro samen te brengen en een verankering na te streven. In de States is men het immers eens met het business plan en is men klaar om te investeren maar IrisPact NV dient eerst en vooral een dochter in de States te baren om op twee benen te kunnen dansen.

Dankzij de goede voorbereiding van mensen ter plaatse zijn we erin geslaagd op drie weken Los Angeles een commitment los te weken van een kleine 20 miljoen dollar. Een mooi kerstgeschenk. Nu nog op twee weken hier in Vlaanderen een investering losweken van 1 miljoen euro. Het zou niet alleen een mooi eindejaarsgeschenk zijn maar ook het definitieve startschot van het IrisPact verhaal.

Want dan kan het bouwen, het echte werk, eindelijk beginnen. Volgens De Standaard hebben we dus gelijk met ons concept, nu nog gelijk krijgen. Gelijk krijgen van zoveel mogelijk internauten en dat wordt geen eenvoudige klus. Maar die strijd begint pas in 2015. Nu eerst 12 maanden in de kelder, keihard werken, alles bouwen en testen. Voor de zes IrisPact partners en de toekomstige medewerkers mag het in 2014 dus alle dagen sneeuwen, vriezen of regenen.

Alvast aan iedereen een zalige kerstmis en beste wensen voor 2014.

Stoel 26E, ergens boven de Atlantic, 22 december 2013

5 gedachtes over “Ergens tussen Los Angeles en Brussel

  1. Een miljoen vinden in België moet nowadays een piece of cake geworden zijn: de Bellens-en, de Thijs-en, de Dutordoirs, de Descheemaeckers,… van deze wereld lopen allemaal met miljoenen rond, en hebben niets meer om handen! En je kan het altijd nog eens mooi vragen aan Ducco. Ook die heeft zeker nog ergens een paar nutteloze miljoenen in een lade steken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s