We zijn aan het Chineren

“Jonge, jonge, wat is er nu gebeurd? Uw Amerikanen zijn weg”. Het waren enkele jaren geleden de gevleugelde woorden van mijn tachtigjarige moeder nadat ze ontdekt had dat Gores, de Amerikaanse investeerder en dealmaker in het RealDolmen project zijn participatie had verkocht aan een Westvlaams familiaal fonds. “De Amerikanen hebben ons bevrijd van den Duits”, klonk het wat later en getuigde van een mateloos respect voor alles wat haar verlost had van de tweede wereldoorlog. De uitspraak over Westvlamingen was minstens even relevant maar doet in dit opiniestuk niet ter zake want het zou als insider information kunnen beschouwd worden in het laatste Belgische beursgenoteerde ICT-bedrijf.

De ouders van de huidige babyboomgeneratie zagen –samen met de komst van de G.I.s- sigaretten, chewing gum, coke, rock-‘n-roll en zoveel andere dingen op een vanzelfsprekende wijze in hun dagelijks leven verschijnen. Het na-oorlogse Marshallplan zorgde niet alleen voor de heropbouw van het oude continent maar ook voor een nooit geziene overzeese import.  De Amerikanisering was geboren. Vandaag is Amerikanisering een wereldwijd sociaal-cultureel proces waarin de Amerikaanse cultuur, technologie, ondernemingshandelingen, politieke vaardigheden en Amerikaans-Engelse taal eigen wordt gemaakt in de mondiale samenleving. Amerikanisering en globalisering lopen nu hand in hand en maken van de wereld een dorp met steeds dezelfde terugkerende merken.

Volgens sommigen is de Amerikanisering helemaal niet ten einde en zal Amerika ook de 21ste eeuw domineren. Ongelovigen kunnen steeds het boek ‘De ontwakende reus’ van minister van Financiën Johan Van Overtveldt lezen. Dat een taxshift in België nog een tijdje op zich gaat laten wachten dat wisten we al maar ook een powershift in de rest van de wereld is volgens deze doorwinterde econoom niet aan de orde. Of had onze visionaire minister misschien Donald Trump in gedachten wanneer hij sprak over een reus? Amerikanisering gaat zeker een spotwoord worden wanneer blijkt dat een clown daar niet steeds een rode neus en grote schoenen aanheeft én in dat land zelfs president kan worden.

Tijd om stil te staan bij een paar uitspraken van de toenmalige CEO van Bekaert, Julien De Wilde die destijds vertelde dat zijn kinderen Engels hadden geleerd maar dat zijn kleinkinderen Chinees zullen leren. Vroeger was het ‘eet uw bord leeg of de Chineeskes gaan ermee lopen’ maar vandaag is het inderdaad ‘werk maar wat beter of de Chineeskes gaan met uw job lopen’ klonk het uit dezelfde mond. Zoveel jaren later ben ik ervan overtuigd dat er iets aan het gebeuren is, dat we met zijn allen aan het Chinaniseren zijn. Dit Chinaniseren, kortweg Chineren, gebeurt echter op een totaal andere manier dan Julien De Wilde voorspelde en wat we met Amerikaniseren gewoon waren. Juist daarom verdient ‘Chineren’ een nominatie als ‘het ICT woord van de maand’. En ja, het is een ICT woord. Chineren is immers een proces waarbij digitalisering en modernisering sneller én goedkoper worden doorgevoerd. In tegenstelling tot Amerikanisering betreft het hier echter niet taal en cultuur maar alleen technologie.

We laten bewust India buiten beschouwing en praten ook niet over Japan of Asianisering. Het betreft China want daar is digitaal nooit een bijvoeglijk naamwoord geweest maar een zelfstandig naamwoord én Chineren zelfs een werkwoord. China is een enorm grote populatie die via een centrale aansturing evolueert naar een nieuwe wereld. Van agrarisch naar digitaal met slechts een relatief korte tussenperiode van industrialisering. Mensen die nooit een wagen of telefoon gehad hebben communiceren en werken nu via smartphones en tablets. Verkeersreglementen zijn er, worden in de steden gevolgd maar reglementen rond intellectuele eigendom zijn nog steeds in de maak. China gaat niet traag van A naar B zoals de rest van de wereld maar copieert snel van 0 naar B. Een droom voor elke change manager.

Met hetzelfde enthousiasme als onze (groot)ouders rond wagen, radio en TV omarmen de Chinezen hun versie van modernisme. Jong en oud hebben een onwaarschijnlijke aanleg en spontaniteit in het gebruik van het digitale. Jongeren spreken opvallend goed Engels en de jongsten gebruiken hun smartphone als vertaalcomputer op reis. Daarnaast levert China het grootste aantal internationale toeristen in de wereld; 120 miljoen in 2015. Allemaal ‘geïndoctrineerd’ via een Chinese overheidscampagne die landgenoten erop attent maakt dat ze zich beter moeten gedragen en zich moeten aanpassen aan het land en de gewoontes waar ze verblijven. Binnenkort zijn we allemaal gegeneerd (of moet ik zeggen gechineerd) dat een Chinees zonder onze taal te spreken makkelijker zijn weg vindt in onze stad dan wijzelf. Inbegrepen musea en restaurants.

Inmiddels is China toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en panikeert men in Brussel omdat daarmee de antidumpingmaatregelen tegen oneerlijke prijzen op de helling worden gezet. Benieuwd of de Chinese overheid –naast landgenoten- ook bedrijven gaat informeren dat ze zich beter moeten gedragen en aanpassen aan de rest van de wereld. Sinds verleden week weten we dat er Chinese interesse is in de Vlaamse netbeheerder Eandis. In het Belgische telco landschap zijn de Chinezen al een tijdje aanwezig maar daar zijn we misschien op weg van de zaak Ye in het voetbal naar de zaak ZTE. Het Chinese ZTE Corporation biedt hier immers nog steeds haar producten aan terwijl in verschillende andere landen aanklachten lopen wegens pogingen tot omkoperij. Van de gokchinees naar de telefoonchinees. Het zal het Chineren van onze westerse samenleving niet stoppen.

Bruno Segers
Voorzitter Flanders Investment & Trade
ICT oudstrijder (Digital, Oracle, Lotus, IBM, Microsoft, RealDolmen, IrisPact)

(Deze bijdrage verscheen lichtjes gewijzigd maar onder dezelfde titel op 18 maart 2016 in de maandelijkse “bruno blogt” rubriek van Data News Magazine)

4 gedachtes over “We zijn aan het Chineren

  1. Was nog geen 12 uur geleden in Brussles in Molenbeek. En op de weg terug hoorden we het nieuws dat de terrorist is opgepakt. Vandaar de lange filé

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s