Crowdf…ing

Herbert Marshall McLuhan (21 juli 1911, Edmonton, Canada – 31 december 1980) was een Canadees filosoof en wetenschapper die zich onsterfelijk maakte met zijn veelbesproken stelling “the medium is the message”. Hij beweerde dat de media een verlenging zijn van de menselijke zintuigen en zowel het individu als de maatschappij op een bepalende manier beïnvloeden. Hij verdeelde de communicatiemiddelen in hot (met hoge intensiteit, zoals radio en film) en cool (lage intensiteit, zoals telefoon en televisie). Met zijn veelbesproken stelling bedoelde McLuhan dat het communicatiemiddel een beslissende stempel drukt op de betekenis van de boodschap. Met de woordspeling in de titel van zijn boek “The medium is the massage” bedoelde hij dat de media een doordringende, knedende, dus als het ware een masserende werking bezitten. Vandaag twijfelt niemand aan zijn kernbewering; om de huidige wereld te begrijpen dient men de media te begrijpen. Tot zover Wikipedia, de Encyclopedia Britanica, de Winkler Prins van het internet.

Weinigen weten dat McLuhan in 1959 reeds sprak over ‘the global village’ lang voordat dit voor iedereen zichtbaar werd met de opkomst van het internet en het wereldwijde web. De man zou dus zeker een mening gehad hebben over de sociale media van vandaag. Zou hij ze hebben ingepast in de dualiteit hot/cool of zou hij een derde categorie verzonnen hebben? Ik geloof in het laatste. McLuhan had naast hot en cool waarschijnlijk gesproken –in analogie met fast food- over fast media. Het gaat vandaag niet alleen over sociale media maar vooral over snelle media. ‘Om de huidige wereld te begrijpen dient men de media te begrijpen’. Snelheid en oppervlakkigheid zijn inderdaad schering en inslag geworden in onze hedendaagse samenleving.

In Datanews van 18 maart 2016 nomineerde ik chineren als kandidaat #ICTWoordVanHetJaar maar ik ben er niet in geslaagd te achterhalen wie er enkele weken geleden als eerste via twitter Eandis de Chinese bel aanbond. Plotseling was er een stortvloed van meningen over het verleden en de toekomst van het electriciteitsnetwerk in Vlaanderen. Kortom, de kabel ‘van den elentriek’ die bij ieder van ons thuis en op het werk de lampen laat branden. Daarom hebben velen waarschijnlijk het licht gezien en voelen zij zich geroepen om snel een oppervlakkige uitspraak te maken over de zin en onzin van een Chinese investering in het Vlaamse State Grid. Ik voel me niet geroepen om een uitspraak te maken over de grond van de zaak maar de verwijzing naar de splinter en de balk gaat hier toch even op. In de toekomst gaan Chinezen waarschijnlijk 14% bezitten van het electriciteitsnetwerk en zich jaarlijks verzekeren van 14% van de uit te keren winst. Zal ik iedereen er nog even op attent maken dat Amerikaanse digipolisten (Datanews van 15 april 2016) al jaren zo goed als gratis gebruik maken van de telefonie-, kabel- en draadloze netwerken uitgebaat door onze telecomoperatoren en dagelijks miljoenen advertentieinkomsten zo goed als onbelast vanuit onze locale economie versluizen naar fiscale paradijzen? Hun aandeelhouders worden er beter van, de Belgische samenleving blijft verweesd en verarmd achter. Wanneer gaat dit debat eindelijk gevoerd worden met kennis van zake i.p.v. de snelle en oppervlakkige Eandis soap van de voorbije weken?

Laat ons elkaar ook behoeden voor snelheid en oppervlakkigheid in de vele interessante crowdfunding dossiers die vandaag als paddenstoelen uit de grond schieten. Er staat aardig wat geld op spaarboekjes, spaarboekjes brengen niets meer op maar kijk uit wanneer bankiers en ondernemers elkaar vinden via powerpoint presentaties. Business plannen worden doorgaans gepresenteerd via powerpoints maar worden opgevolgd via spreadsheets. Het is dus een hele uitdaging voor potentiële investeerders om op de juiste manier te investeren in de juiste initiatieven. Ik raad bij deze elke crowdfunder aan zich wat te verdiepen in Warren Buffet en andere succesvolle investeerders vooraleer op basis van een flashy presentatie van enkele slides een emotionele beslissing te nemen. Lernout & Hauspie was jaren geleden crowdfunding avant la lettre maar het gerechtelijk dossier loopt nog steeds. Sommige L&H investeerders van het eerste uur voelen zich –terecht of onterecht- genomen en nemen nu het woord crowdf…ing in de mond. De nominatie van deze maand voor het #ICTWoordVanHetJaar; crowdf…ing. Leve de snelheid en de oppervlakkigheid.

Bruno Segers
Voorzitter Flanders Investment & Trade
ICT oudstrijder (Digital, Oracle, Lotus, IBM, Microsoft, RealDolmen, IrisPact)

(Deze bijdrage verscheen lichtjes gewijzigd maar onder dezelfde titel op 14 oktober 2016 in de maandelijkse “bruno blogt” rubriek van datanews magazine)

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s