Vlaanderen heeft geen nieuw Telenet nodig maar moet een nieuw Microsoft maken

Het digitale pad is niet gebaseerd op hardware maar op software.

Natuurlijk werken we op grote of kleine computers en hebben we smartphones in de hand terwijl sensoren via het Internet of Things in sneltreinvaart op ons af komen gestormd. Daarnaast zorgt netwerkapparatuur dat verbindingen kunnen gelegd worden tussen dit alles. Maar dat is “slechts” de hardware die zorgt voor een deel van de digitale transformatie.

Microsoft werd ooit het grootste softwarebedrijf ter wereld met een visie “A computer on every desk and in every home” rond deze drie “hardware” elementen terwijl Steve Jobs al te graag stelde dat ook Apple de beste software maakte maar die leverde in een mooie hardware verpakking. Software is dus dat andere hoogstnoodzakelijke deel van de digitale transformatie.

Onder de titel “Wie begraaft er innovatie?” schreef ervaringsdeskundige & journalist Luc Blyaert deze week een mooi opiniestuk in Computable. Luc volgt het telecom landschap in België al jaren en wil ons van het kwade (of in dit geval de spade) behoeden. De man ontdekte immers dat “men” eraan denkt om een derde kabelnetwerk te bouwen en nog maar eens te investeren in hardware.

Laat me hierbij duidelijk zijn.

We gaan Vlaanderen NIET op de kaart zetten als de meest innovatieve regio van Europa door VANDAAG een tweede Telenet in de grond te steken. We gaan Vlaanderen WEL op de kaart zetten als de meest innovatieve regio van Europa door VANDAAG al onze kennis en kunde te bundelen en een nieuw Microsoft, een Vlaams softwarebedrijf met internationale ambities uit de grond te stampen. Daarna bekijken we de capaciteit wel van de -voorlopig- onderbenutte digitale netwerken. Dat is immers een probleem en uitdaging van tweede orde.

De eerste personal computers draaiden op MS-DOS, het Desktop Operating System van Microsoft. Vandaag zijn alle steden en regio’s van de wereld op zoek naar een City Operating System om hun transformatie naar een Smart City zo optimaal mogelijk te realiseren. Dit City Operating System is geen gesloten monolitisch blok maar een verzameling van open modules rond open data en open standaarden in een open architectuur. Een open source stack zonder enige vendor lock-in.

Figure+6

Vlaanderen heeft de hoogste concentratie van steden op een beperkte oppervlakte en is eigenlijk één stadsgewest. In elke Vlaamse stad zijn er vandaag ambitieuze Smart City plannen waarbij overheid, industrie, starters, onderzoekers en burgers ijverig samenwerken rond innovatieve projecten. Kortom, iedereen bouwt oplossingen met eigen digitale bakstenen en een eigen digitale architectuur; een nieuwe vorm van digitale koterij dreigt in onze regio.

Stel je voor dat we -ipv naast elkaar te werken- zouden samenwerken met soortgelijke bakstenen en vanuit een consistente architectuur? Alles zou niet alleen veel sneller en goedkoper gaan omdat we kunnen uitwisselen maar tegelijkertijd zouden we een uniek Smart Flanders Regional Operating System opbouwen dat we tevens kunnen exporteren naar het buitenland. En Vlaamse startups (die als paddenstoelen uit de grond rijzen in de vele stedelijke incubatoren) hun toepassingen versneld laten uitrollen overal ter wereld.

Elke Vlaamse stad heeft intussen een stadsdichter en/of bouwmeester. Er is ook een Vlaamse bouwmeester maar wanneer gaan we alle steden en stedelijke incubatoren laten samenwerken? Waar blijft de Vlaamse digitale bouwmeester en het businessplan van dit Vlaams software Telenet? Of gaan we dat ook -samen met de glasvezel- onder de grond stoppen?

PS voor mij is dit het echte Smart Flanders of slim.vlaanderen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s