Wat we zelf doen, doen we slimmer

“We zullen moeten bewijzen dat wat wij zelf doen, we ook beter doen”, zei de eerste Vlaamse minister-president Gaston Geens een generatie geleden. De jonge Vlaamse Regering had de derde industriële revolutie gelanceerd, het eerste grote strategische initiatief na de federalisering.

Toen kwam samenwerking tussen onze universiteiten en het bedrijfsleven op gang die vandaag de basis is van ons economisch succes. Het kleine Vlaanderen werd wereldleider in sectoren als biotech, materiaalkunde en nano-elektronica, met briljante clusters van kmo’s, onderzoeksinstellingen, grote bedrijven en geduldige kapitaalfondsen.

Het Arm Vlaanderen van weleer is het Slim Vlaanderen van vandaag. De voorbije jaren is in mijn eigen stad pionierswerk verricht: zelfrijdende wagens om de files op te lossen, blockchain om de bureaucratie te omzeilen of slimme camera’s om de misdaad te bestrijden … En dit is nog maar het begin van de smart city.

Toch is er ook een keerzijde aan de brave new world die voor ons opengaat. Technologie verstoort oude zekerheden en maakt de mens voor veel taken ronduit overbodig. Die onzekerheid nemen we ernstig. Alle Vlamingen moeten kunnen meesurfen op de golf van de vooruitgang.

Op www.slim.vlaanderen leest u hoe we Vlaanderen op de kaart willen zetten als netwerk van slimme steden, een verzameling van metropolen in zakformaat. Dat Slim Vlaanderen zal de plek zijn waar creativiteit, ondernemen en het goede leven samenkomen. Omdat wat we zelf doen, we zoveel slimmer kunnen doen.

Unknown

PS Ik wou dat ik deze tekst zelf geschreven had omdat ik er zoveel van mijn blog– en opiniestukken in herken. Het is echter het slotwoord van een voorzitter in de #SlimVlaanderen brochure van zijn partij. Laat ons het echter niet afdoen als een politiek statement maar het zien als een warm pleidooi voor een Slim Vlaanderen waartoe we allemaal kunnen bijdragen en van genieten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s