Slotwoord Flanders International Economic Summit 2019

Picture1

Beste soulmates,

“Wanneer gaat u mee op missie?” was 1 van de vragen die me als voorzitter van de raad van bestuur van Flanders Investment & Trade regelmatig gesteld werd de voorbije jaren.

Mijn antwoord hierop was steeds hetzelfde. “Een buitenlandse missie is een uitvoerende opdracht die valt onder het operationeel mandaat van onze CEO Claire Tillekaerts en ik wil daaromtrent geen enkele verwarring creëren. Toch heb ik als niet-uitvoerend voorzitter een bijna dagelijkse binnenlandse missie; iedereen in Vlaanderen laten samenwerken rond de internationalisering van de Vlaamse economie”.

Het debat over kerntaken van de overheid wordt sporadisch gevoerd maar iedereen is ermee akkoord dat internationalisering van de economie tot die kerntaken behoort. Daarenboven werd in de regeringsverklaring vastgelegd dat FIT de centrale actor is in deze internationaliseringsstrategie. Met daarbovenop de vraag om tijdens deze legislatuur een Staten-Generaal op te zetten met de bedoeling om 1 gezamenlijke strategie voor internationalisering te schrijven. En zo geschiedde.

Staten-Generaal klonk ons wat te traditioneel, te conservatief en er werd snel geopteerd voor een Flanders International Economic Summit wat ons ambitieuzer en meer grensverleggend leek. Naast centrale actor kreeg FIT plots een duobaan als eindregisseur van het FIES event. Met dank.

Samen met het kabinet van de voogdijminister zijn we toen een denkoefening gestart in een kleine kerngroep met Voka en Unizo als vertegenwoordigers van alle soorten bedrijven en Agoria als sectorfederatie, want niemand die ontkende dat technologie en de daarmee samenhangende digitale transformatie elke sector door elkaar aan het schudden was. Ik heb mezelf destijds niet populair gemaakt door geen andere sectoren uit te nodigen, maar we moesten snel de eerste stappen zetten.

De eerste FIES kreeg “Connecting The Dots” als ondertitel om duidelijk aan te geven dat we in gespreide slagorde aan het internationaliseren waren en de daarmee samenhangende middelen te verspreid waren. De aanslagen van november 2015 in Parijs zorgden ongevraagd voor een uitstel van enkele weken maar onder het motto “Creative solutions for a complex world” zetten we in januari 2016 in op 4 strategische lijnen. Ten eerste op vijf sterke waardenketens waarin Vlaanderen vandaag al sterk staat en waarin potentieel zit. Ten tweede meer bedrijven die internationaliseren en meer verankering in Vlaanderen. Ten derde een betere ondersteuning en minder versnippering in de dienstverlening aan bedrijven en als laatste het wegwerken van belemmeringen.

Vandaag staat hier op deze tweede FIES dus een trotse en tevreden voorzitter.

Met “Vlaanderen Versnelt!” hebben FIT en VLAIO immers samen met 17 structurele partners niet alleen een vlag geplaatst maar bieden zij ook een kapstok voor elk internationaal initiatief vanuit om het even welk Vlaams bedrijf. Mijn dank en felicitaties gaan hier naar het hardwerkende personeel van FIT dat bruggen sloeg met de clusterstrategie van VLAIO die na de fusie van het Agentschap Ondernemen en het IWT een mooie vorm kreeg. Ik wens hierbij de kersverse VLAIO administrateur-generaal het allerbeste en ben er zeker van dat hij -als medeinitiator van het FIES concept- zijn schouders onder “Vlaanderen Versnelt!” zal blijven zetten en deze “Embracing new stories” met FIT gaat blijven waarmaken.

Maar nu toch even een halt toeroepen aan de goed nieuws show die in deze pre-electorale meimaand door het land raast. Want aan het einde van zijn mandaat staat hier niet alleen een trotse en tevreden voorzitter maar ook een ontevreden en ongeruste voorzitter.

Ontevreden omdat we voor de bekendmaking van Vlaanderen in het buitenland nog niet dezelfde bruggen rond internationalisering hebben kunnen slaan zoals we dat hier in het binnenland gedaan hebben. Via “Connecting The Dots” en de daarmee samenhangende individuele initiatieven orchestreren we nu alles -samen met Vlaio en 17 partners rond “Vlaanderen Versnelt!”- maar ik weet nog altijd niet hoe we Vlaanderen in Dubai2020 op de internationale kaart gaan zetten. Natuurlijk zijn we onderdeel van het Belgisch paviljoen maar Vlaanderen is letterlijk en figuurlijk de top-part of Belgium en dat mag de wereld weten. Het blijft me echter een raadsel hoe we in die constellatie Vlaanderen top of mind kunnen maken? Hoe zetten we 1 krachtig beeld van Vlaanderen in al zijn facetten neer? Niet alleen economisch, technologisch maar ook toeristisch, cultureel, enz. Hoe brengen we 1 straf verhaal? Wat wordt die ene tagline waarmee Vlaanderen de wijde wereld intrekt?

FIT heeft vandaag laten zien hoe het met de economische en innovatiepartners tot 1 verhaal is gekomen dat de branding van Vlaanderen een boost kan geven. De eerste stap is gezet, maar als we 1 sterk verhaal over Vlaanderen in al zijn facetten willen vertellen, dan is ook hier dringend een “Connecting The Dots” nodig met andere actoren om Vlaanderen via enkele hubs wereldwijd véél sterker te positioneren. FIT zal hier met alle plezier aan bijdragen tijdens volgende legislatuur.

En als afsluiter staat hier dus een ongeruste voorzitter.

FIT is niet alleen gestart als centrale actor van de internationalisering van de Vlaamse economie maar heeft ook haar rol opgenomen als eindregisseur rond FIES en de strategie “Vlaanderen Versnelt!”. Het is juist daarom triest vast te stellen dat slechts 0,09% van de Vlaamse begroting als werkingsmiddelen aan FIT worden toegekend. Neen, de komma staat niet verkeerd en ik besef dat zorg, onderwijs en andere domeinen veel meer middelen verdienen dan internationalisering van de economie. Maar koken kost geld en “let’s put our money where our mouth is” moet ook hier toegepasbaar zijn. De huidige middelen zijn absoluut niet in verhouding met het belang van internationalisering. Een belang dat alleen maar zal groeien in de toekomst.

Ik ben ervan overtuigd dat “internationalisering van de Vlaamse economie” ook voor de volgende regering een belangrijke kerntaak zal blijven. Maar met een overheidsbeslag dat -ook in Vlaanderen- lager kan pleit ik om te blijven zoeken naar wat beter kan. Er moet dringend een omslag gemaakt worden van Vlaamse middelen voor economie en innovatie die in het binnenland besteed worden, naar middelen die in en voor het buitenland besteed worden. We moeten niet alleen verder werken aan onze uitstekende expertise en aan innovatie in het binnenland. Als we dit niet valoriseren en met man en macht bekend maken in het buitenland, dan zijn de inspanningen tevergeefs. Internationaliseren en ons internationaal sterk positioneren moet het uitgangspunt én het doel zijn. Welke middelen zijn daarvoor nodig? Meer innovatie creëert automatisch meer vraag naar internationale valorisatie.

We moeten dus dringend werk maken van de verdere uitbouw van een netwerk van hubs dat Vlaanderen op de meeste efficiënte en consistente wijze internationaal positioneert. Niet alleen economisch maar op alle domeinen.

In België steekt Vlaanderen er met kop en schouders bovenuit maar in het buitenland delven wij elke dag het onderspit ten opzichte van andere soortgelijke landen zoals bvb. Nederland, Denemarken, Finland en Ierland. We gooien er niet alleen te weinig middelen tegenaan maar we doen het ook met teveel versnippering en gebrek aan gemeenschappelijke visie. De wereld is zo snel in verandering, en als we achterstand met andere concurrende landen willen inhalen, dan moeten we nu actie ondernemen. No time to waste. Want als we nu niet extra investeren in middelen voor internationalisering, voor internationale valorisatie van innovatie, voor een impactvolle positionering van Vlaanderen, dan zakken we onherroepelijk weg uit de lijst van innovatieve economieën.

In het zicht van Dubai2020 roep ik dus alle belanghebbenden op om hiervan vandaag werk te maken en niet te wachten op de beleidsverklaring van de volgende Vlaamse regering.

Beste soulmates, met deze call for action sluit ik graag mijn laatste publieke speech als voorzitter van FIT af en nodig ik iedereen uit op de afsluitende receptie. Ik reken op ieder van jullie om vanavond en de komende weken te wegen op de beleidsvorming rond internationalisering. FIT is van haar internationaal gelijk overtuigd maar in het publieke domein gaat het niet altijd over gelijk hebben maar meestal over gelijk krijgen. De komende verkiezingen en de daarop volgende regeringsvorming zullen die stelling alweer bewijzen.

2 gedachtes over “Slotwoord Flanders International Economic Summit 2019

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s